Mindre eget ansvar och mer katederundervisning. Så ska svenska elever bli bättre på läsförståelse. Nu satsar regeringen 300 miljoner kronor på att fortbilda svenskalärare. Satsningen går under namnet Läslyftet.
Svenska elevers läsförståelse har försämrats under 2000-talet, det visar flera stora undersökningar. Enligt utbildningsminister Jan Björklund beror det framför allt på att skolan lagt för stort ansvar för inlärningen på eleverna själva.
– Under många årtionden har eget ansvar varit den dominerande politiska och pedagogiska trenden. Det har gjort att eleverna halkat efter. Nu måste vi återgå till katederledd undervisning, säger Jan Björklund.
Precis som Mattelyftet ska Läslyftet bygga på kollegialt lärande. Ett antal lärare kommer att få utbildning i effektiva metoder för läs- och skrivutveckling. Dessa kommer sedan att utbilda sina kollegor.
– Tanken är att alla svenskalärare från förskoleklass till gymnasiet ska omfattas, säger Jan Björklund.
Satsningen drar igång vid årsskiftet och regeringens plan är att den ska pågå till 2018.
Ibrahim Baylan, utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, tycker att Jan Björklund felaktigt skuldlägger lärarna för elevernas dalande läsförståelse.
– Det är alltid bra med lärarfortbildning, men det här kommer inte att förändra skolan i grunden. Det vi verkligen behöver satsa på är mindre klasser för att ge lärarna förutsättning att ta sig an alla elever.
Linda Kling