Sverige rasar i Pisa-mätningarna. De svenska elevernas resultat har försämrats i alla tre ämnen som testats: matte, naturvetenskap och läsförståelse. Lärarnas tidning har frågat tre lärare om deras syn på resultaten.
Varför rasar Sverige i Pisa och hur kan trenden brytas?
Celia Baumann, textillärare årskurs 4-9, Eriksdalsskolan i Stockholm.
– Skolan ser likadan ut trots att samhället förändrats. Björklund vill ha det som när han gick i skolan, men glömmer att allt inte fungerade då heller. Skolan måste följa med tiden, men det finns inte en krona till nya idéer och ny teknik. Barnen har inte blivit mer korkade. De har andra kunskaper, som aldrig mäts.
– Vi måste fundera på vad som är viktigt att lära sig i dag, när det är så lätt att skaffa information. Det måste också löna sig att vara en skicklig pedagog. Man ska inte behöva bli småchef för att få bra betalt.
Anna Grinder, lärare sv/re årskurs 7-9, Eriksdalsskolan.
– Läsförståelsen blir sämre för att eleverna läser allt mindre. Många tycker det är svårt och tråkig. De kräver spänning och direkt belöning, som i ett dataspel. Konstigt nog vill vissa hellre läsa på engelska. Kanske beror det på att de spelar dataspel på engelska och tittar mycket på amerikanska filmer och TV-serier.
– Det är viktigt att eleverna från unga åldrar läser mycket och tillsammans. Vi borde också titta på hur det är i länder som lyckas bättre, som Finland och Kina. Där har lärarna högre status, här ifrågasätts vi hela tiden.
Peter Ljunggren, klasslärare 2A, Eriksdalsskolan.
– Det kan ha att göra med att det är så stora skillnader mellan olika skolor, men det borde ju jämna ut sig i resultatet. Det inverkar också att politikerna är inne och tafsar på skolan hela tiden. Lärarna tappar auktoritet och blir osäkra när skolan hela tiden sägs vara så dålig. Det blir en självuppfyllande profetia.
– Lärarnas självförtroende måste stärkas och lönerna höjas. Mina kolleger gör ett bra jobb – men det är inte det vi får höra. Rektorerna behöver också få tid att vara visionära pedagogiska ledare.