Elever på samma högstadieskola möter helt olika kvalitet på läsundervisningen, enligt en granskning som Skolinspektionen har gjort. Skolorna är också dåliga på att skapa läslust och att utnyttja elevers intresse för digitala medier.
Skolinspektionen har observerat 264 lektioner på 40 högstadieskolor. Endast en tredjedel av lektionerna uppvisar en tillräcklig hög kvalitet, enligt myndigheten.
Granskningen visar att skillnaderna i läsundervisningens kvalitet är större inom en och samma skola än mellan de granskade skolorna. Det innebär att elever på samma skola möter helt olika kvalitet.
Trots att många unga har nätet som vardag, används detta inte som en resurs i undervisningen. Få texter hämtas från digitala medier. Datorer används mest till textbearbetning.
Eleverna får inte läsa texter utifrån sina intressen och erfarenheter och utmanas inte heller i sin läsning, enligt inspektionen. De är sällan delaktiga i planeringen och känner sällan till målen för undervisningen eller vilka kunskapskrav som gäller för specifik läsning.
Granskningen visar också att flera skolor saknar skolbibliotek eller har skolbibliotek som behöver utvecklas så att biblioteket blir en aktiv del i elevernas läsutveckling.
Mats Thorén