Lärarförbundet har under lång tid försökt få kommunen att ta till krafttag mot den höga arbetsbelastningen inom skolor och förskolor i Örebro. Idag lämnade förbundet över 2400 namnunderskrifter till kommunen vid en manifestation på Stortorget.
En arbetsmiljöundersökning har visat att en stor del av Örebro kommuns lärare har allvarliga psykiska och fysiska symtom från den arbetsbelastning de utsätts för, uppger Lärarförbundet.
– Vi har haft en bra dialog med kommunen men känner inte att vi nått ända fram, säger Pia Rizell, vice ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Örebro.
I en skrivelse till kommunen listar förbundet 18 åtgärdspunkter för att komma till rätta med problemen. Sammantaget handlar det om mer resurser till alla skolformer.
Det är många punkter. Vad har ni för hopp om att få igenom dem?
– Vi har nått en bit på väg och fått arbetsgivaren att fundera över vissa saker. Men vi är inte främmande för att göra en framställan enligt arbetsmiljölagen om man inte tar det på allvar.
Pia Rizell tror ändå att det är mer framgångsrikt att titta på specifika arbetsplatser och jobba för förbättringar där det är som sämst.
– Det är också viktigt att uppmärksamma medlemmarna på att de alla har ett ansvar att lyfta frågan när det inte fungerar på arbetsplatsen, och att själva försöka hitta lösningar.
I oktober förra året fick förskolläraren Anki Jansson och hennes kollega Malin Hörlin nog och startade Förskoleupproret, som väckt engagemang långt utanför Örebro. Gruppens Facebookgrupp har över 5000 medlemmar och har bidragit till att sätta fokus på arbetsmiljöproblemen.
– Vi har fått ett bra engagemang bland medlemmarna och uppmärksamhet i media i och med Förskoleupproret, men stressen är värst i grundskolan och gymnasiet, säger Pia Rizell. Därför handlar dagens manifestation om alla skolformer.
Lotta Holmström