Förslaget om skatteavdrag för läxhjälp i hemmet är omstritt. Regeringen anser att synpunkter från det största läxhjälpsföretagets vd väger tyngre än kritik från Skatteverket, Ekonomistyrningsverket och Skolverket.
I propositionen till riksdagen, som snart behandlas i skatteutskottet, skriver regeringen att en majoritet av de sju remissinstanser som yttrat sig "tillstyrker eller har ingen erinran".
Skatteverket och Ekonomistyrningsverket avstyrker dock, och Skolverket har allvarliga invändningar mot förslaget
Enligt regeringen är majoriteten tjänsteföretagens branschorgan Almega, Intresseföreningen för hushållsnära tjänster (IFHT) och det största läxhjälpsföretaget, My Academy. De tre vinner på förslaget om det blir av.
Förvaltningsrätten i Linköping har på två rader meddelat att den inte har något att invända.
En enkel dokumentkoll som TT har gjort visar att remissvaren från IFHT och My Academy verkar ha samma författare, My Academys vd Peter Burman. De är inte likalydande, men argumenten går igen.
Peter Burman säger dock att han inte har skrivit båda svaren. Men företaget och IFHT har bollat svar och dokument med varandra.
— Urvalet av remissinstanserär märkligt, säger Leif Jakobsson, vice ordförande (S) i skatteutskottet. Han anser att till exempel lärarfacken borde ha fått yttra sig.
Jakobsson kallar regeringens arbete med propositionen för "skandalöst undermålig".
— Det här verkar vara något som bara ska köras igenom, säger han.
Statsminister Fredrik Reinfeldt tonar ner kritiken.
— Det är inget ovanligt att vi får synpunkter i lagstiftningsprocessen från olika myndigheter. Vi brukar ibland lyssna och ibland väljer vi att inte lyssna, säger Fredrik Reinfeldt.
Skolverket anser att det är bra med förslag som kan höja kunskapsnivån. Men verket befarar att förslaget gynnar barn med rikare föräldrar mest och kan öka skillnaderna mellan eleverna. Miljonerna som avdraget kostar kunde ha använts i skolan, anser verket.
Förslaget kom till för att förtydliga regler men har blivit en laddad politisk fråga. Det har skapat debatt om skillnader mellan elever till rikare och mindre välbeställda föräldrar och om pengarna gör mer nytta i skolan.
Förslaget ska skingra osäkerhet som rått om läxhjälp och ska ge rätt till skatteavdrag, inom ramen för avdraget för hushållsnära tjänster. Förslaget innebär också att det ska gå att få skatteavdrag för läxhjälp till gymnasieelever, inte bara för yngre barn som del i barnpassning.
Intresseföreningen hävdar att läxhjälp i hemmet fyller ut där skolan inte klarar sin uppgift, både för elever som behöver extra hjälp och för duktiga elever som behöver mer stimulans.