Ungas möjligheter att utnyttja den digitala världen är en klassfråga. Skolan ska kompensera eleverna för deras socioekonomiska bakgrund när det gäller it-vana. Men detta görs inte, menar forskare.
I en verklighet där små barn har egen smartphone kan det vara svårt att förstå. Men unga som växer upp med föräldrar som saknar högre utbildning eller inte använder dator i arbetet löper risk att hamna hopplöst efter i det digitala användandet, enligt en studie från Högskolan i Jönköping.
– Får du inte med dig det hemifrån och inte heller skolan hjälper till, då blir det svårt. Där har skolan ett kompensatoriskt uppdrag, den ska kompensera elever för deras socioekonomiska bakgrund, säger Ulli Samuelsson, pedagogikforskare som ligger bakom doktorsavhandlingen "Digital (o)jämlikhet".
Men skolan kompenserar inte för detta, anser hon, och delar ut skarp kritik till skolan för att det i dag är upp till varje enskild lärares kunskap och intresse hur man undervisar i digital förståelse.
Hon kritiserar även att det saknas tydliga riktlinjer i läroplanen.
– Det finns väldigt lite central styrning på det här området. I grundskolans läroplan nämns inte konceptet digital kompetens alls.
Skolverket har ett statligt uppdrag att stötta skolan i frågor om det digitala i undervisningen.
– Vi har sett indikationer tidigare på att det är på det här sättet, säger Peter Karlberg, undervisningsråd på Skolverket med ansvar för IT i skolan.
Han menar att verket är medvetet om att det förekommer diskussioner kring om skrivelserna i läroplanen är tillräckligt tydliga.
– Och då speciellt när det gäller det här området, säger han.
TT