– Det krävs ett omtänk när det gäller läraryrket om Sverige ska lyckas vända de dåliga resultaten i Pisa. Det sa Andreas Schleicher, vice utbildningschef på OECD och ansvarig för Pisa, vid en öppen utfrågning i riksdagens utbildningsutskott på tisdagen,
Höga kunskapsresultat och en hög likvärdighet. Det är målet för ett lands utbildningssystem, enligt både Sverige och OECD.
Sverige hade länge både ock. Nu har resultaten försämrats kraftigt och skillnaden mellan skolor ökat, även om likvärdigheten fortfarande är hyfsad i ett internationellt perspektiv.
– Att det går att vända en dålig utveckling och förbättra både resultat och minska skillnaderna mellan skolor och elever visar utvecklingen i Tyskland, Turkiet, Italien och Polen, sa Andreas Schleicher som redogjorde för innehållet i en fördjupande rapport utifrån Pisa 2012: ”Resources, policies and practices in Sweden”.
I framgångsrika länder som Korea och Singapore kommer en mycket högre andel av de högpresterande eleverna än i Sverige från samhällets svagare skikt. Det som utmärker dessa länder är att de har höga förväntningar på alla elever, även de med låg socioekonomisk bakgrund. De bästa lärarna jobbar i de utsatta skolorna.
– Så är det inte i Sverige. Ni lyckas inte mobilisera de största lärartalangerna dit där de behövs mest utan de jobbar i de lättaste skolorna, sa Andreas Schleicher.
Ska utvecklingen vändas måste läraryrket prioriteras, med en attraktiv lärarutbildning, fortbildning nära klassrummet, ett gott ledarskap, karriärvägar och en balans mellan autonomi och professionellt samarbete med kolleger.
Enligt Andreas Schleicher förklarar mängden resurser som satsas på skolan inte mer än 15 procent av ett lands resultat. Det är viktigare hur pengarna används. Sverige har satsat för mycket på mindre klasser, tycker han.
– Framgångsrika länder satsar på lärarkvalitet hellre än klasstorlek.
Karin Lindgren