Hagfors och Nacka är två vitt skilda kommuner. Den ena en utflyttningsbygd i Värmland, med S-styre och en åldrande befolkning. Den andra en borgerligt ledd tillväxtkommun, med landets fjärde högsta skattekraft (beskattningsbar inkomst per invånare).
Men det finns en gemensam nämnare. Båda ligger högt på den föga hedervärda listan över de kommuner som gav lägst löneökningar i procent till lärarna under 2012 och 2013. Hagfors lade sig exakt på avtalets lägsta nivå båda åren och Nacka bara två tiondelar över.
— Man känner sig uppgiven, säger Karin Nilsson, lågstadielärare på Kyrkhedens skola i Hagfors.
— Det spelar ingen roll vad vi säger. Man får bara höra att det inte finns några pengar. Det känns som att mattan dras undan för oss. Till slut tappar man gnistan.
Vivian Larsson, också på Kyrkhedens skola och förhandlare för Lärarförbundet, bekräftar att många lärare känner sig uppgivna.
— Visst finns det viss förståelse för den dåliga ekonomin, men samtidigt är besvikelsen stor över att vi inte får mer.
Mikael Dahlqvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hagfors, svarar:
— Lärarlönerna i Hagfors har legat väldigt bra till jämfört med grannkommunerna.
Har lärarna tjänat för mycket?
— Vi har varit löneledande. Och då måste vi av ekonomiska skäl dra i handbromsen. Men om det visar sig att vi halkar efter nu får vi väl satsa lite mer i år, säger Mikael Dahlqvist.
Örjan Andersson, bildlärare på Saltsjöbadens samskola, är missnöjd:
— Nacka är en av landets rikaste kommuner och politikerna säger att de prioriterar skolan. Men i verkligheten har de satsat så lite som möjligt de här två åren, säger han.
Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka, tycker att det är fel att haka upp sig på de procentuella löneökningarna.
— Vi har bland de högsta lärarlönerna i landet och i kronor räknat ligger vi därför också väldigt bra till i ökningar.
Men ni kommer ju inte fortsätta vara löneledande om andra höjer lärarlönerna mer än er?
— Vi höjer skolpengen för 2014 med 4 procent — jag vet inte någon kommun som höjer lika mycket. Det gör vi bland annat för att kunna rekrytera de allra duktigaste lärarna.