Tre folkhögskolor har hamnat på ruinens brant — trots hundra extra miljoner i bidrag. Det avslöjas i det nya numret av tidningen Folkhögskolan, som publiceras i dag.
Det är folkhögskolorna Brunnsvik, Väddö och Södertörn som genom "kreativ bokföring" kunnat dölja, bland annat för Skolinspektionen, att de befinner sig på ruinens brant, med miljonförluster och växande skulder.
Enligt tidningen Folkhögskolan beror den usla ekonomin på vidlyftiga affärer. Sedan 2008 har två av folkhögskolornas förluster legat på sammanlagt tio miljoner kronor. ABF Nordöstra Stockholm, som är huvudman för skolorna, har dolt att de har högre skulder än bokslutet visar genom att uppge att deras fastigheter är intecknade för betydligt lägre belopp än vad som egentligen är fallet.
Exempelvis är en av fastigheterna enligt Lantmäteriet intecknad med 15 miljoner kronor, medan det i ABF:s bokslut står sju miljoner kronor.
Orsaken till den dåliga ekonomin uppges bland annat vara märkliga flyttkaruseller. 2010 hävdade ABF Nordöstra att man var tvungna att flytta Södertörns folkhögskola på grund av för höga hyror. Årshyran låg på 600.000 kronor. Två år efter flytten har hyreskostnaderna stigit till totalt 8,3 miljoner kronor. Bland annat på grund att man valde att förlägga tolkutbildningarna på Stora Nygatan i Gamla stan, en av Stockholms dyraste adresser.
Ordföranden i ABF Nordöstra, Gunnar Sahlin, avfärdar dock uppgifterna om den dåliga ekonomin.
– Det kan ju vara så att det skiljer sig år från år, men finansieringen som helhet är stabil och bra, säger han till tidningen Folkhögskolan.
VD:n för ABF:s samtliga bolagär ombudsmannen Tommy Hindrikes. Han har trots upprepade förfrågningar under två månaders tid inte velat ställa upp på en intervju. Enligt tidningen tjänade han 932.400 kronor 2010, vilket är nästan dubbelt så mycket som en genomsnittlig ombudsman på ABF i Stockholm.