Hela 29 procent av svenskarna har störst förtroende för Jan Björklund som skolminister efter höstens riksdagsval. Uppstickaren Gustav Fridolin (MP) kommer tätt därefter med 25 procent. Det visar en ny Sifoundersökning som pr-byrån Westander beställt på eget initiativ.
Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas skoltalesman, kommer på tredje plats efter ett stort hopp ned till 16 procent. Och Moderaternas Tomas Tobé lyfts bara fram av 4 procent av svenskarna.
Gustav Fridolin tror att det är Miljöpartiets utvecklingsarbete inom skolvärlden som nu ger effekt och märks utanför skolan:
— Det känns roligt. Vi har tagit ett avgörande steg där vi slutat peta i lärare och pedagogers profession. Vi väljer istället att prata om vad som kan skapa förutsättningar för lärarna som bättre lärarlöner, arbetsmiljö, lärares tid och tiden för eleven, säger han.
Gustav Fridolin tilltalar de flesta åldersgrupper ganska jämt men har ett större stöd bland väljare under 29 år. I motsats till Jan Björklund som istället har en klar övervikt bland väljare över 65 år. Medan Fridolin är mest populär bland tjänstemän och göteborgare så tilltala Björklund flest egenföretagare och smålänningar. Både Björklund och Fridolin är dock populära bland svenskar med högskoleutbildning.
Ibrahim Baylan är mest populär bland norrlänningar. Av de som väljer Tobé som skolminister så är de flesta stockholmare. Han kommer trots det sist i popularitet även bland stockholmarna ifall man jämför med de övriga skolministerkandidaterna.
Professor Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet manar till försiktighet när det gäller att dra för långtgående slutsatser av en enskild mätning.
— För att kunna dra några djupare slutsatser så behövs det fler liknande mätningar över tid. Man måste också jämföra och få bekräftelse från flera oberoende samtida källor och mätningar som visar samma sak.
Men att Gustav Fridolin (MP) synts flitigt i medierna under det senaste halvåret tror han kan ha påverkat den här Sifoundersökningen.
— Fridolin har profilerat sig väldigt på skolfrågor och menar att han är en auktorititet eftersom han är lärare själv. Ett tag i höstas så var han väldigt mycket ute i olika debattartiklar. Han har också uttalat sig i frågor kring Pisaundersökningarna ett flertal gånger, säger Henrik Ekengren Oscarsson.
Lenita Jällhage