Lärarförbundets kampanj inför hösten val startade på tisdagen med en aktion utanför riksdagen i Stockholm och i kommuner runt om i landet. Ett flygblad med uppmaningen att sätta skolan först delades ut och ordföranden Eva-Lis Sirén höll "utvecklingssamtal" med politiker.
Anna Strömberg, specialpedagog och ordförande för Lärarförbundet i Sigtuna, har stått i marskylan utanför Ledamotshuset på Mynttorget i Gamla stan i Stockholm sedan klockan åtta på morgonen. Här har hon delat ut flygblad och knappar med texten Skolan först! till politiker och tjänstemän som arbetar i Riksdagen.
Att fånga uppmärksamheten på de som jäktar förbi till sina arbetsplatser är inte alltid helt lätt.
— En del är mer intresserade, andra viftar bara bort en. Men jag har hunnit prata lite kort med flera stycken, säger Anna Strömberg.
Ett tiotal medlemmar har slutit upp till kampanjstarten på Mynttorget. Anna Strömberg tycker det är kul att Lärarförbundet visar upp sig på det här sättet.
— Men jag hade velat synas mer! Ett brett band över kläderna kanske, inte bara en liten knapp.
Flygbladet är ett brev från Lärarförbundet till politiker på olika nivåer. Aktioner hölls inte bara i Stockholm på tisdagen. Alla lokalavdelningar hade uppmanats att uppvakta sina kommunpolitiker på samma sätt.
I brevet argumenterar förbundet för att debatten nu ska handla om ”rätt saker”. I förbundets ögon innebär det mindre administration, högre löner — inte minst för att locka fler lärarstudenter — och att det finns resurser så att ingen elev ska vara osedd eller halka efter i sin skolgång.
Som ett led i strategin att sätta press på politikerna höll Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén ”utvecklingssamtal” med moderaternas skolpolitiske taleperson Tomas Tobé och miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.
De fick bland annat ange sina tre viktigaste mål för skolan. Fridolin lyfte fram att få bukt med lärarkrisen, att öka elevernas lust att lära samt att satsa mest på de skolor som behöver det. Tobé vill att alla elever ska få stöd tidigt, att de ska få mer undervisningstid och att det finns fler skickliga lärare som har bättre betalt och mindre pappersarbete.
Precis som i skolan fick de också frågor om huruvida de får tillräckligt med stöd för sina frågor, hur de fungerar ihop med sina politiska kamrater och om vad de anser sig kunna förbättra inför valet.
Därefter fick de en utvecklingsplan där de kan skriva ned i sina mål.
— Den 15 september, dagen efter valet, blir det uppföljning, sa Eva-Lis Sirén.
Mats Thorén