Lärarförbundet är starkt kritiskt till regeringens nya plattform för biståndspolitik. I sitt remissvar skriver förbundet att det är “uppseendeväckande” och ”anmärkningsvärt” att utbildning har fått en så pass undanskymd roll.
– Utbildning är en mänsklig rättighet. Om skrivelsen läggs fram med befintliga prioriteringar bör detta starka politiska ställningstagande, och historiska kursändring av svensk politik, särskilt motiveras av regeringen, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
I regeringens förslag nämns utbildning i endast ett av de sex biståndspolitiska delmålen – det som handlar om ekonomisk tillväxt. Enligt Lärarförbundet signalerar det mycket låga ambitioner, genom att utbildning främst ses som en funktion för att möta arbetsmarknadens behov.
I stället vill Lärarförbundet att utbildning blir ett eget delmål och att regeringen lyfter fram utbildning som en mänsklig rättighet och en förutsättning för att höja levnadsstandarden för såväl enskilda individer som för hela nationer.
– Skola är den viktigaste frågan i det svenska valet. Det är förvånande att samma politiska partier som tävlar om utrymmet i den nationella politiska debatten när det gäller skola och utbildning samtidigt tänker ställa sig bakom en plattform för svensk biståndspolitik där utbildning har en mycket marginaliserad roll, säger Eva-Lis Sirén.
Regeringen ska presentera en bearbetad version av förslaget den 19 mars.