Regeringens satsning på tioårig grundskola kommer att kosta 1,4 miljarder. En del av pengarna går till fortbildning av förskollärare.
På tisdagen presenterade regeringen ytterligare satsningar på skolan ur den kommande vårbudgeten. Den här gången stod bland annat förskoleklassen i fokus.
Tanken är att lågstadiet blir fyraårigt och att det som idag heter förskoleklass blir nya årskurs ett. Det leder till ett ökat behov av lågstadielärare.
– Vi vill ta till vara kompetensen hos dem som idag arbetar i förskoleklassen. Ungefär hälften av dem är förskollärare, sa Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.
Förskollärare som idag arbetar i förskoleklass kommer att erbjudas en skräddarsydd fortbildning som motsvarar ett års högskolestudier och leder till lärarlegitimation för hela lågstadiet. Studierna ska ske på halvfart i två år och under tiden går läraren ner i tid till 75 procent mot full lön.
De 25 procenten av lönen ska finansieras till hälften av staten och till hälften av arbetsgivaren.
Regeringen villäven utöka antalet platser på det som idag är grundlärarutbildning för år F-3 med 700 platser.
– Vi ser ett ökat söktryck. Fler människor vill bli lärare och vi tror också att de reformer vi nu presenterar kommer att öka attraktiviteten för läraryrket, sa Göran Hägglund.
En anledning till att regeringen vill ha ett fyraårigt lågstadium är att de vill att fler ska klara kunskapskraven i årskurs 3, sa Centerpartiets ordförande Annie Lööf.
– Det här ställer om skolan till mer tidiga insatser med särskilt stöd till de som behöver. Det ger en verklig kraft för att barnen ska klara att läsa, skriva och räkna, sa hon.
Den tioåriga grundskolan är tänkt att införas läsåret 2017/2018.
Lotta Holmström