Studenter som väljer läraryrket för att hjälpa andra hoppar av i mindre utsträckning än övriga. Högst motivation och minst avhoppsfrekvens har män som läser till grundskollärare. Det visar en ny studie från Linköpings universitet.
Forskargruppen frågade 333 lärarstudenter om deras motiv och engagemang för studierna under deras första år på utbildningen. Resultatet visade att det finns tre skäl till att bli lärare: Yttre motiv, inre motiv och altruistiska motiv.
Blir du lärare för att du söker anställningstrygghet, långa lov, god arbetsmarknad och flexibla arbetstider handlar det om yttre motiv.
Blir du lärare för att dina ämnen intresserar dig och att du älskar att undervisa är det inre motiv.
Drivs du istället av en moralisk övertygelse, en önskan att göra en samhällsinsats och hjälpa andra så gör du det av altruistiska motiv.
– Vår undersökning visar att de altruistiska och inre motiven är starkast för lärarstudenterna, säger Tomas Jungert, forskare i social psykologi vid Linköpings universitet.
Forskarna kunde också se att motivet en lärarstudent har till att bli lärare avgör risken för avhopp.
– Lärarstudenter med ett starkt altruistisk motiv har ett högt engagemang och är de som sannolikt avslutar sin utbildning, säger Tomas Jungert.
Kvinnliga studenter har överlag starkare studiemotivation än manliga, men den grupp med de starkaste altruistiska motiven och högst studiemotivation visade sig vara män som läser till grundskollärare.
Niklas Arevik