Kommunerna hanterar statsbidragen till de nationella proven olika. Det framgår när Lärarnas tidning ringer runt till några kommuner.
I Hedemora känner varken bildningsnämndens ordförande, Anna Katarina Rooslien (S), eller kommunens bildningschef Torgny Karlsson till bidraget.
— Tyvärr har det gått mig förbi, säger Torgny Karlsson.
Pengarna har gått rakt in i kommunkassan.
— Men om det är det här som är avsikten måste det förstås komma skolan till del.
Torgny Karlsson kommer nu att titta närmare på detta inför 2015 års budget.
I Eskilstuna, däremot, har man vetskap om bidraget. Kommunen väljer dessutom att tolka det som öronmärkt till skolan.
— Ja, för mig är det glasklart. Pengarna ska ut på skolorna. Har man gjort riktade satsningar på skolan är det dit pengarna ska, säger Sarita Hotti (S), ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Eskilstuna.
— Och vi vet ju att situationen administrativt är tuff för lärarna när det gäller de nationella proven.
Beslutet är inte klubbat än, men pengarna ska fördelas mellan grundskolorna beräknat utifrån antal elever på skolan.
— Signalen till rektorerna från oss är att det finns pengar som är riktade till de nationella proven. Hur de används är upp till varje rektor, säger hon.
Till saken hör att kommunen för 2013 glömde att skjuta till de här pengarna. De gick då rakt in i kommunens stora pengapåse. Av misstag, enligt Sarita Hotti. Det var först när ett fackligt ombud ställde frågan hur kommunen använt statsbidraget som det uppdagades. 2013 års bidrag kommer nu att tillföras 2014 års budget.
I Dals-Ed känner man till att bidragen finns. Där har man valt att göra en generell höjning av skolpengen med anledning av detta.
Det betyder att varje skola fått lite mer pengar att röra sig med, men att det är upp till varje rektor att välja vad de ska användas till.