Finansminister Anders Borg gick hårt åt den svenska skolan vid ett seminarium på onsdagen, enligt tidningen Affärsvärlden. — Förmodligen har vi en osedvanligt dålig pedagogik, därför att vi har gjort mer av grupporienterad ”flumpedagogik”, sa han bland annat. Uttalandena upprör lärare.
När finansminister Anders Borg i går talade vid Affärsvärldens Bank- och finansseminarium kritiserade han den svenska skolan på flera punkter. För lite undervisningstimmar generellt och mindre tid för ”svåra ämnen” som matematik och språk än OECD-genomsnittet var några synpunkter.
Enligt Borg beror svenska elevers försämrade matematikkunskaper på att de räknar för lite.
— Det går inte att ”känna” mattetalen. Man kan inte samtala sig till ett deriveringsresultat. Man kan inte uppleva en andragradsekvation. Det hjälper inte om hela gruppen håller varandra i händerna och känner tillsammans, man hittar ändå inte svaret på Wikipedia. Det finns helt enkelt bara en teknik och det är att man räknar och sedan repeterar man det tills det sitter, säger han enligt Affärsvärlden.
Uttalandena väcker upprörda känslor bland lärare.
— Hur understår du dig?!, skriver Ingela Netz, rektor på Igelsta grundskola i Södertälje, på sin blogg.
— Du, som är en av Sveriges mäktigaste personer, som skulle kunna vara en förebild för mängder av kids och ambitiösa unga vuxna runtom i landet, häver ur dig en arrogant, raljant och brutalt kränkande beskrivning av hur du tycker att svensk skolas matematikundervisning går till.
Tack så j-a mycket!
På mikrobloggen Twitter diskuteras finansministerns uttalanden under hashtaggen #AndersBorg.
"Pinsamt om skolan av #AndersBorg, kritisera gärna med kunskap, insikt och tydlighet... sluta raljera!", skriver gundskoleläraren Sofia Kruth.
"Hur var det nu OECD sa? Ge lärarna förtroende, höj status, tillit... #AndersBorg missade nog den lektionen", skriver gymnasieläraren Karin Berg.