Många elever uppmanas att ta med sig pengar till aktiviteter i skolan trots att utbildningen ska vara helt kostnadsfri. Det visar en enkät som Rädda Barnen har gjort.
25.000 barn har fyllt i Rädda Barnens enkät Ung röst om hur de mår. En av frågorna handlar om avgifter i skolan. Hela 43 procent av de svarande uppger att de har uppmanats att ta med sig pengar till aktiviteter i skolan, rapporterar Sveriges Radio. Detta trots att utbildning ska vara gratis för alla.
Det kan handla om avgifter för skolutflykter eller utgifter för att betala mat när de är ute på skolutflykter.
I samma enkät uppger drygt en tiondel att de oroar sig för att familjens pengar inte ska räcka till. 8 procent har till exempel inte kunnat delta i en fritidsaktivitet under det senaste året för att det har kostat för mycket.
Enligt Rädda Barnen innehåller skollagen en lucka som innebär att elever kan få betala en mindre summa pengar för olika aktiviteter.
– Det tycker vi är väldigt negativt. Men det finns också exempel på kommuner som har sagt att i vår kommun så betalar skolan allt, och det tycker vi att fler kommuner ska göra, säger Rädda Barnens ordförande Inger Ashing till Sveriges Radio.
Mats Thorén