Mindre kommuner deltar i lägre grad än större i statliga satsningar på skolan. En anledning kan vara att det medför kostnader för kommunerna att vara med. En del säger sig inte ha råd.
Antal satsningar per år som kommunen deltagit i 2011-2013. Dubbelklicka eller klicka på plustecknet för att zooma in. Klicka på en kommun för att läsa mer.
I snitt har landets kommuner deltagit i en tredjedel av de statliga satsningarna på till exempel karriärtjänster för lärare, lärarlyft och matematiklyft. Men skillnaderna mellan olika kommuner är stora.
Mindre kommuner har deltagit i betydligt mindre grad än större. Det visar en genomgång som Skolverket har gjort av beviljade statsbidrag åren 2011-2013. Genomgången gäller kommunala skolor.
– Om en kommun har sjunkande skolresultat, ett svagt eget utvecklingsarbete och heller inte deltar i de statliga skolsatsningarna, då är det ett problem. I det läget bör de ansvariga i kommunen ta sig en allvarlig funderare och agera, säger Joakim Feldt, enhetschef på Skolverket.
Åtvidabergär en av de kommuner som ligger i botten på Skolverkets lista. Kommunen har deltagit i fyra av 22 satsningar under perioden.
– Flera av de här satsningarna kräver att kommunen står för en del av kostnaden. Det har vi helt enkelt inte råd med, säger kommunens utvecklingschef Robert Bredberg till Dagens Nyheter.
Skolverket kommer nu att utreda vad det låga deltagandet i mindre kommuner beror på.
– Vi ska se om det går att anpassa satsningarna så att mindre kommuner får lättare att delta, säger Joakim Feldt på Skolverket.
Lotta Holmström