Trots starka signaler om barnmisshandel i en familj gjorde förskolan ingen anmälan till socialtjänsten. Tre år gick innan en annan skola reagerade och slog larm.
En förskola i Skara anmälde aldrig en misstänkt barnmisshandel till socialtjänsten trots att misstankarna var starka, rapporterar P4 Skaraborg. Familjens då fyraåriga dotter berättade för tre år sedan för personal på förskolan att pappan slog hennes storasyskon och mamman. Förskolan talade med mamman, men någon anmälan gjordes inte.
Pappan i familjen dömdes nyligen till två års fängelse i tingsrätten för misshandeln.
– Här har det uppenbarligen inte fungerat så som vi vill att det ska fungera, säger kommunens skolchef Ulla-Stina Milton till P4 Skaraborg.
Skara kommun kommer inte att vidta några åtgärder mot förskolan, enligt skolchefen. Men den kommer att utbilda sin personal.
– Vi måste jobba vidare på att man verkligen förstår att vi är de som anmäler och sen tar socialtjänsten över, säger Ulla-Stina Millton till radiokanalen.
Anställda inom skola och förskola är skyldiga att anmäla till kommunens socialtjänst om de misstänker att barn far illa eller riskerar att fara illa. Personalen ska inte heller göra en egen bedömning eller undersökning. Några bevis behövs inte, det räcker med en misstanke. Anmälningsskyldigheten är ovillkorlig och anmälan ska göras omedelbart.
Men enligt Rädda Barnens rapport ”När man misstänker att barn far illa” (2012) visar forskning att ”olika anmälningspliktiga yrkesgrupper i påfallande låg grad anmäler misstänkta missförhållanden, särskilt verksamheter som barnavårdscentraler (BVC), förskola och skola.”
I rapporten listas olika överväganden som görs när personal fattar misstankar. Ett sådant är att en anmälan innebär ett risktagande i förhållande till barnet. Föräldrarna kan till exempel byta skola/förskola.
Ett annat är att personal ser vissa problem som akuta (till exempel tydlig misshandel) och andra som långsiktiga (till exempel diffus oro). Problem av det senare slaget anmäls inte lika självklart.
Det kan också handla om tillit till socialtjänsten och om det finns alternativa stödformer.
Mannens fängelsedom är överklagad.
Mats Thorén