Teknikundervisningen på högstadiet är på mellanstadienivå. Det hävdar Skolinspektionen, som efter en granskning riktar allvarlig kritik mot hur skolorna hanterar teknikämnet.
Trots att teknik funnits som skolämne i 20 år så har det ännu inte etablerat sig. Det ges för lite och för grundläggande undervisning samtidigt som det råder brist på utrustning och läromedel. Det konstaterar Skolinspektionen efter en granskning av ämnet på 22 grundskolor.
– Vi lever i ett teknikberoende samhälle där kunskaper om teknik ofta är avgörande i olika situationer. Därför är det tråkigt att många skolor inte lever upp till det löfte om teknikundervisning som finns i kursplanen, säger Christian Magnusson, projektledare på Skolinspektionen.
Kritiken gäller bara de skolor som granskats, men Skolinspektionen betonar att den lyfter fram viktiga framgångsfaktorer för andra skolor som vill säkra kvaliteten i teknikundervisningen.
Myndigheten konstaterar bland annat att:
- Undervisningen tydligare måste anknyta till kursplanen.
- Skolorna avsätter för lite tid till ämnet.
- Undervisningen ofta är på för låg nivå, bland annat förekommer mål och innehåll för mellanstadiet även på högstadiet.
- Skolorna ofta saknar rätt läromedel, utrustning och materiel för att lärarna ska kunna undervisa eleverna utifrån innehållet i kursplanen.
Skolinspektionens granskning visar också att elevernas intresse för teknikämnet sjunker högre upp i åldrarna.
– Många elever uppfattar att det som de lär sig i teknik inte är användbart eller intressant. Mycket av undervisningen som Skolinspektionen observerat utgår inte från elevernas förkunskaper, erfarenheter och intressen, säger Christian Magnusson.
Niklas Arevik