Lärare och förskollärare måste få tillgång till kompetensutveckling som utvecklar både skolan och professionen på betald arbetstid. Det anser Hans Adolfsson, prorektor vid Stockholms universitet.
Lärarprofessionen kräver en kontinuerlig och professionell kompetensutveckling. Men dagens system har stora brister. Det anser prorektor Hans Adolfsson, ansvarig förlärarutbildningarna vid Stockholms universitet. Många lärare tvingas via Lärarlyftet stärka sin behörighet genom att plugga på distans och/eller efter arbetstid.
– Att erbjuda kurser som lärare förväntas delta i på fritiden, eller kurser som lappar och lagar brister i efterhand, är inte ett rimligt sätt att möta behoven av kompetensutveckling i den moderna skolan, säger han.
Stockholms universitet vill i samverkan med kommuner och andra huvudmän erbjuda flera former av anpassade kompetenshöjande insatser som utgår ifrån det reella behovet i skolor och förskolor.
Hans Adolfssonbetonar att utbildning och fortbildning för lärare kräver en genomtänkt och långsiktig strategi.
– Lärarutbildningen ger goda kunskaper för att klara det omfattande uppdraget som lärare. Men denna goda grund kräver fortsatt påbyggnad i form av kontinuerlig professionell kompetensutveckling, säger han.
Niklas Arevik