Moderaterna vill att staten ska ta ett större ansvar för skolor där eleverna under flera år haft dåliga resultat.Hjälper inte ökat stöd kan skolan tvingas läggar ner. – Det är bra att moderaterna ansluter sig till våra förslag, säger både Ibrahim Baylan (S) och Gustav Fridolin (MP).
– Vi har skolor där 75 procent av eleverna inte är behöriga till gymnasiet. Då menar vi att man först måste gå in med mer nationellt stöd till de skolorna, men i förlängningen måste staten kliva in och ta över ansvaret och i vissa dramatiska fall lägga ner skolor som inte fungerar, säger Tomas Tobé, skolpolitisk talesperson för Moderaterna och ordförande i riksdagens utbildningsutskott.
– Jag vill gärna se ett stödsystem för skolor med stora utmaningar under nästa år. Vi behöver ta ett större statligt ansvar, vi kan inte ha så många skolor där eleverna inte får kvalitete i undervisningen.
Oppositionen har inga problem med förslaget.
– Vi lade ett förslag tillsammans med Skolledarförbundet för ett par månader sedan om att staten ska kunna gå in i krisande skolor och jag är jätteglad för att moderaterna lyssnat, säger MP-språkröret Gustav Fridolin.
– Jag välkomnar förslaget för vi presenterade ett liknande redan för ett år sedan, men jag undrar varför regeringen inte gjort något åt problemet under åtta års tid, säger Ibrahim Baylan.
Claes Nyberg, vd för FriSKOLORnas riksförbund, välkomnar också moderaternas förslag.
– Vi har efterlyst det här ganska länge och tycker det är toppen. Skollagen är väldigt tydlig med att eleverna har rätt att klara kunskapsmålen och hela systemet måste vara inriktat på det. När då en skola underlevererar måste man först ta reda på vad det beror på och sedan sätta in stöd. Blir situationen inte bättre måste det till vite och förelägganden, men ytterst kommer en punkt där man måste säga "det här duger inte" och lägga ner.
Björn Ewenfeldt/TT