Kvaliteten i skolan stod i fokus på många seminarium i Almedalen under onsdagen. Men vad kännetecknar en framgångsrik skola och vad kan man lära av den? Det nationella Institutet för kvalitetsutveckling, som har i uppdrag att stödja och sprida god kvalitet, valde att visa upp Glada Hudikgymnasiet som ett bra exempel på god kvalitet. Där satsar man mycket på ledarskapsutveckling.
Glada Hudikgymnasiets rektor Lena Lingman har sedan starten år 2006 byggt upp en skola som började som ett gymnasium, men nu även inrymmer en grundskola.
Hon berättade att skolan satsar mycket tid på ledarskapsutveckling för såväl personalen som för eleverna. Eleverna på gymnasiet har 350 timmar ledarskapsutbildning när de slutar skolan.
– Elever som kan leda sig själva är ofta bra på att leda andra, förklarar hon.
Man har ett tydligt elevfokus. Skolan har två tydliga mål för sin verksamhet. Den ena handlar om att elever som är trygga och tycker att det är roligt att gå till skolan utvecklar en god självkänsla. Den andra handlar om att elever som når akademiska resultat som är högre än rikssnittet utvecklar ett gott självförtroende.
Målen utvärderas hela tiden och eleverna deltar aktivt i utvärderingen och det förs hela tiden diskussioner om hur man ska nå de uppsatta målen.
På skolan har mellan 96 och 100 procent av eleverna nått målen varje år sedan skolan startade.
– Hos oss har vi en vision att alla kan, vi jobbar mycket med kamratskap och har ingen mobbning på skolan. Vi har bra relationer till våra elever eftersom vi ständigt odlar dem. Det är ingen slump att eleverna kan ha sina Iphones på laddning i våra korridorer (underförstått utan att bli av med dem reds anmärkning), säger Lena Lingman.
Men det viktigaste framgångskonceptet är, enligt Lena Lingman, att man tillsammans skapa en organisation där man har en tydligt kultur, vision, värderingar och mål. Såväl individen, teamet som hela organisationen ska vara överens om de viktiga sakerna.
Hon brukar fråga sina lärare efter att de kommit tillbaka från semestern: Varför har ni valt att inte säga upp er?
– Precis som i äktenskap måste man förnya sina löften och ställa sig frågan: Varför gör jag det här varje dag, säger hon.
Lenita Jällhage