Feministiskt initiativ vill att normkritisk pedagogik, klimatkunskap och sex- och samlevnadsundervisning ska vara obligatorisk på lärarutbildningen. Grundskolan ska vara både läx- och betygsfri.
Den näst sista Ipsosmätningen med valprognos före valet visar att FI tagit sig över riksdagsspärren på 4 procent. Men vilka skolfrågor driver de?
Här är några exempel. Partiet vill förstatliga skolan. De vill höja lönerna stegvis för alla lärare med 10 000 kronor, men är även positiva till förstelärarreformen. De har även en rad skolförslag som inte synts hos andra partier.
Jenny Sandsten, FI:s skolpolitiska talesperson, får kommentera några av förslagen.
FI anser att förskola och fritidshem ska genomsyras av normkritisk pedagogik. De ska dessutom vara helt avgiftsfria för alla barn. Barnen ska ha obegränsad rätt att närvara i förskolan. Alla kommuner ska erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid, så kallat nattis.
Hur ska ni finansiera reformerna?
– Genom att höja skatten för alla som tjänar över 30 000 kronor. Vi vill också höja skatten på miljöfarligt bränsle som bensin, flygbränsle och även införa en köttskatt samt en koldioxidskatt. Vi vill stoppa vinstuttag i välfärden. Ta ut skatt på penningtransaktioner som går in och ut ur landet. Vi tittar även på förmögenhetsskatt, arvsskatt och fastighetskatt för villor med högt taxeringsvärde.
Hur mycket pengar räknar ni med att få in på alla skatter?
– Vi är i dag en ideell organisation och har inte kunnat räkna ut detta.
FI anser att grundskolan och gymnasiet ska ha ett obligatoriskt könsmakts-, funktionalitets-, hbtq- och antirasistiskt perspektiv. Varje skola ska ha en kontaktperson för diskrimineringsfrågor anställd. Grundskolan ska vara läx- och betygsfri. Skolorna (och förskolorna) ska ha köttfria måndagar. All undervisning ska vila på vetenskaplig grund och vara sekulär.
Vill ni förbjuda friskolor med religiös profil?
– Ja det är vårt mål att friskolor inte ska ha en religiös profil. Vetenskapligheten måste komma först. Däremot är vi för pluralism och olika sorters pedagogik när det gäller andra sorters friskolor. Och religion ska vara kvar som ämne i skolan.
Lärar- och rektorsutbildningen bör enligt FI ha obligatorisk utbildning i normkritisk pedagogik, sex- och samlevnadsundervisning och klimatkunskap med examenskrav. Fritidspedagoger ska få lärarlegitimation.
Finns det tillräckligt med lärare som kan undervisa i de nya ämnena på lärarhögskolorna?
– Nej inte i dag. De behöver fortbildning först.
FI vill inte att friskolor ska kunna ta ut vinst. Kommuner ska också ha vetorätt när friskolor vill etablera sig.
Kommer nya friskolor att kunna etablera sig ifall era förslag blir verklighet?
– Ja men det är viktigt att kommunerna har ett hållbarhetsperspektiv och undersöker om skolorna har för avsikt att bedriva en seriös och långsiktig verksamhet.
Varför ska kommunerna ta över Skolinspektionens arbete?
– Det är godtyckligt hur bra Skolinspektionens granskningar fungerar.
Ni vill förstatliga skolan, varför ska då kommunerna granska friskolor som vill etablera sig?
– Det ska de bara göra under en övergångsperiod sedan ska det övergå till att bli ett statligt ansvar.
Lenita Jällhage