Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Tidsbristen störst problem för lektorer

$
0
0

En majoritet av lektorerna anser att de har för lite tid till sina uppdrag. Många har också tillfälliga tjänster. Det visar Lärarnas tidnings undersökning.

När reformen med karriär­tjänster sjösattes läsåret 2013/14 utsågs nästan uteslutande förstelärare. Ett fåtal blev lektorer med ett lönelyft på i snitt 10 000 kronor, dubbelt så mycket som förste­lärarna.

Lärarnas tidning har kontaktat samtliga 38 lektorer som utsågs förra läsåret och fått svar från 33 av dem. De flesta är nöjda med tjänsternas utformning och anser att arbetsgivaren har tagit till vara deras kompetens.

Det stora problemetär att de saknar tid att genomföra sina uppdrag.

20 lektorer ­anser att de har för lite tid, och detta är ett återkommande tema i de många frisvar som lämnats. »Uppdraget i sig är helt OK men den avsatta tiden är långt ifrån tillräcklig för det jag förväntas åstadkomma«, skriver en lektor.

— Arbetsgivaren måste se till att lektorernas arbetsvillkor blir bättre. De måste få möjlighet att hinna med sitt uppdrag, annars blir kvaliteten i tjänsterna och nyttan med dem lidande, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Det kommer att bli bättre med tiden, spår Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting:

— Det har varit en inkörnings­period där många skol­ledare är osäkra på hur de ska använda lektorerna.

— Men för att forskar­utbildade lärare ska söka sig till grundskolan och gymnasie­skolan i stället för till högskola och universitet krävs förutom en matchande lön goda arbetsvillkor och förutsättningar att klara jobbet.

Skolverket anser att det är en fördel om lektorerna får bedriva egen forskning. Åtta lektorer svarar att de gör det. De allra flesta har kontakt med universitet och högskolor, håller sig ajour med aktuell forskning och sprider den till kolleger.

Endast 13 har tillsvidare­tjänster som lektor och av dem arbetar åtta i Stockholm. Övriga har tidsbegränsade förordnanden med tillfälliga lönelyft.

Dessa villkor för karriärtjänsterna har fått kritik av utbildningsminister Jan Björklund (FP) som anser att tjänsterna ska vara fasta.

Enligt Per-Arne Andersson beror de tillfälliga tjänsterna på att kommunerna varit osäkra på om statsbidraget blir bestående.

— Men nu tror jag att de känner sig allt tryggare i att statsbidraget blir kvar och att det därför successivt blir fler tillsvidaretjänster, säger han.

Lärarnas tidnings enkät till förstelärarna visade att det var vanligt med avundsjuka eller nedlåtande attityd från kolle­ger. Lektorerna utsätts inte lika mycket för det.

— Det visar hur viktigt det är med tydlighet. Det har ­funnits en helt annan tydlighet i tillsättningen av lektors­tjänsterna jämfört med förstelärartjänsterna, säger Eva-Lis Sirén.

— Även uppdraget har varit bättre definierat.

Ingvar Lagerlöf Research: Lotta Holmström

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!