Regeringen bör styra hur universitet och högskolor bestämmer antalet platser på olika lärarutbildningar mer aktivt. Det slår Riksrevisionen fast i en ny rapport.
I rapporten framkommer att regeringen varit återhållsam med att styra dimensioneringen på lärarutbildningarna. Riksrevisionen skriver att studenterna inte agerar så som styrsystemet förutsätter, det vill säga väljer utbildningar där arbetsmarknadens behov är stort. Istället utbildas många lärare i ämnen där det redan finns tillräckligt med lärare.
– Vi står inför en lärarbrist som riskerar att förvärras om inte fler studenter går utbildningar som efterfrågas på arbetsmarknaden. Regeringen bör därför vara mer aktiv i sin styrning av hur universitet och högskolor bestämmer antalet platser på lärarutbildningarna, säger riksrevisor Margareta Åberg.
Ett sätt är att underlätta ekonomiskt för högskolorna att genomföra utbildningar där det är få sökande om de är sådana där det finns en brist på lärare. I dag styrs antalet platser på högskolorna i stor grad av antalet sökande. Utbildningar med få sökande riskerar att läggas ner eftersom lärosätena får resurser utifrån antalet studenter som påbörjar och tar poäng på utbildningarna.
Riksrevisionen vill också att högskolorna samarbetar bättre med varandra. Det skulle kunna leda till en specialisering hos de olika högskolorna, vilket Riksrevisionen anser skulle stärka lärarutbildningen. Då skulle lärarutbildningen också kunna koncentreras till färre lärosäten.
Med bättre samverkan med skolhuvudmännen i regionen skulle lärosätena kunna få en tydligare bild av inom vilka områden behovet av lärare är som störst. Något annat som skulle underlätta för lärosätena är att få ta del av statistik från statens lärarlegitimationsregister för regionen de verkar i, enligt Riksrevisionen.
Slutligen vill Riksrevisionen att regeringen utreder om dimensionering kan väga in vid prövningen av examenstillstånd för lärosätena.
Studien bakom rapporten innefattar en fallstudie på fem lärosäten - Umeå universitet, Högskolan Kristianstad, Karlstads universitet, Högskolan Dalarna och Uppsala universitet - samt ett urval kommunala skolhuvudmän i närheten av lärosätena. En enkät har skickats ut till lärosäten som erbjuder lärarutbildning samt till skolhuvudmän. Man har också genomfört intervjuer med tjänstemän på olika myndigheter.