Fem av nio speciallärarutbildningar får kritik av Universitetskanslerämbetet (UKÄ) för att de inte når upp till de vetenskapliga kraven. Det är framför allt studenternas uppsatser som inte når tillräckligt hög vetenskaplig nivå. En förklaring kan vara att den förra regeringen gav examinationsrätten direkt till lärosätena.
Fem av nio speciallärarutbildningar kritiseras för bristande kvalitet. En av förklaringarna är att studenternas självständiga arbeten inte når upp till de vetenskapliga kraven, enligt UKÄ.
– Studenternas uppsatser ska ha ett stort mått av vetenskaplighet, de ska nå en viss nivå, men det gör de inte. Om man jämför med juridiken skulle en blivande domare som skrivit en uppsats på motsvarande nivå aldrig accepteras för att döma i domstol, säger Joakim Palestro, utredare på UKÄ.
Speciallärarutbildningen återinfördes av den förra regeringen 2008 och har under de senaste åren byggts ut kraftigt. Så sent som i våras lovade dåvarande utbildningsminister Jan Björklund ytterligare 900 utbildningsplatser vilket med tidigare satsningar skulle leda till 3 000 examinerade speciallärare under en femårsperiod.
En förklaring till att så pass många speciallärarutbildningar brister i kvaliteten är att den dåvarande regeringen gav examinationsrätten direkt till lärosätena, vilket enligt Joakim Palestro är ett ovanligt förfaringssätt.
– Vi fick aldrig möjlighet att pröva dem. Till exempel fick Karlstad en speciallärarutbildning utan att ens ha haft en specialpedagogutbildning tidigare och de kommer inte väl ut i vår granskning. De som redan hade en specialpedagogutbildning klarar sig bättre, säger han.
De speciallärarutbildningar som inte är godkända har nu ett år på sig att åtgärda bristerna.
– Det är viktigt att de gör det innan speciallärarutbildningen kan expandera ytterligare, säger Joakim Palestro.
UKÄ:s granskning omfattaräven utbildningar som leder till specialpedagogexamen eller till en generell examen inom specialpedagogik och för dem är kritiken inte lika allvarlig. Av de 16 utbildningarna bedöms tre ha bristande kvalitet.
Att skillnaderna är så stora i kvalitet mellan utbildningarna är också ett problem. Eftersom speciallärare- eller specialpedagogutbildningen uppfattas som så lika ute i kommunerna söker de flesta studenter vilken som, enligt Joakim Palestro.
Så sent som 2012 föreslog dåvarande Högskoleverket att endast speciallärarutbildningen skulle få finnas kvar och att ”specialpedagogiskt arbete” skulle bli en inriktning på speciallärarprogrammet. Dåvarande regeringen nobbade förslaget och lät båda utbildningarna finnas kvar.
Ulrika Sundström