När lärare och annan skolpersonal anmäls för kränkningar mot elever handlar hälften av fallen om verbala kränkningar. Fysiska angrepp ligger bakom en tredjedel av anmälningarna, visar nya siffror.
Det första halvåret i år kom det in 718 anmälningar om kränkande behandling till Skolinspektionen eller Barn- och elevombudet (BEO), enligt ny statistik.
I 27 procent av fallen uppger anmälaren att en lärare, rektor eller annan skolpersonal varit den som kränkt. I 10 procent av anmälningarna pekas både elev och skolpersonal ut som de som kränkt.
I 31 procent av anmälningarna där någon ur skolpersonalen utpekas som den som kränkt är kränkningen fysisk, exempelvis knuffar, slag eller sparkar. I 50 procent av fallen handlar det om verbala kränkningar, till exempel hot eller att någon sagt elaka saker.
Övriga typer av kränkningar (exempelvis utfrysning och skadegörelse) har endast enstaka anmälningar.
Antalet anmälningarär större än antalet beslut om kritik mot huvudmannen (som är den som kritiken formellt riktas mot), enligt Skolinspektionens analys. Andelen kritikbeslut som gäller skolpersonal var nära 23 procent under det första halvåret, vilket ska jämföras med de 27 procent som utgör andelen av de totala anmälningarna.
Ove Rang, förbundsjurist på Lärarförbundet, sa då till Lärarnas tidning att det finns en stor överanmälan mot lärare, och att många rektorer oreflekterat tar elevens parti på grund av en oro för negativ publicitet.
– Vi har sett ett ökat antal avsked av lärare som anklagas för kränkningar i och med den nya barn- och elevskyddslagen, sa Ove Rang då.
Mats Thorén