29-åriga Maria Gustafsson i Hällefors är allra yngst av lokalavdelningarnas ordförande.
— Det är ett roligt och utvecklande uppdrag. Jag lär mig något nytt hela tiden, säger hon.
Maria Gustafsson har varit lärare i gymnasieskolan och grundskolan i fem år. Ett ombud på skolan lyckades först värva över henne till Lärarförbundet och sedan få in henne i det fackliga arbetet. Förra året valdes hon in i styrelsen där hon sedan mars i år är ordförande.
För henne kändes det naturligt att engagera sig fackligt. Trots det hade hon blandade känslor inför sitt första fackliga uppdrag.
— Det kändes oöverkomligt svårt. Alla pratade på om olika lagar och paragrafer. Vi behöver bli bättre på att berätta att man inte måste kunna allt i början. Det är därför det finns fackliga utbildningar och annat stöd, säger hon.
Maria Gustafsson efterlyser fler unga på de fackliga uppdragen.
— Med fler nya blir det lättare att ifrågasätta det man brukar göra och hur man gör det. Då kanske man vrider och vänder mer på frågorna.
Har du kanske själv inspirerat andra yngre att engagera sig fackligt?
— Vi får väl se vad valberedningen föreslår. Men visst känns det kul att kunna visa att det går att vara fackligt aktiv innan man fyller 30.
Maria Gustafsson har också reflekterat över att yngre lärare ofta kommer med andra fackliga frågor än deras äldre kolleger.
— Yngre frågar oftare om lön och löneanspråk medan äldre ofta tar upp arbetstidsfrågor, säger hon.
Maria Gustafsson har 20 procent av sin tid avsatt till fackligt arbete. Baksidan är att hon därför måste vara borta mycket från den egna undervisningen.
— Mina elever får sällan behöriga vikarier. Det är ett stort bekymmer. Arbetsgivaren måste bli bättre på att se nyttan med fackligt arbete, anser hon.
Har ditt fackliga uppdrag påverkat din yrkesroll som lärare?
— Ja, jag lär mig att lyssna och att se saker ur olika perspektiv. Det kan jag ta med mig in i klassrummet.