De har haft rätt examen sedan januari men får vänta på rätt lön. Skolverket borde lägga alla nyexaminerade i en snabbhög, tycker Joakim Broström och Lena Müller.
Joakim Broström tog sin lärarexamen i religion och samhällskunskap i januari i år. I februari började han ett vikariat på Ljungviksskolan, en grundskola i Lerum. Hans lön ligger på 26.500 kronor i månaden.
— Om man tittar på folk med min ålder och utbildning i kommunen överlag borde jag ha mer. Åtminstone 28.000—29.000 vore rimligt, säger Joakim Broström.
När hans nuvarande vikariat går ut i februari har han chansen att få ett halvår till på skolan och då kan han omförhandla lönen. Han hoppas att legget har kommit till dess. Han tror inte att någon kommunalt anställd chef skulle gå ut och säga att man utnyttjar kön på Skolverket.
— Men alla i skolan vet att behöriga men olegitimerade får lägre lön. Trots att det bara är en tidsfråga och en formalitet innan leggen kommer, säger han.
Joakim Broström skickade in sin ansökan om legitimation häromveckan — trots att han hade kunnat söka redan den 1 juli när kravet på avklarad introduktion togs bort. Det beror på att han inte har haft råd med ansökningsavgiften förrän nu.
— Jag har flyttat runt mellan lägenheter och precis fått ett andrahandskontrakt. Det har gått åt en massa pengar till allt flyttande, säger han.
I Göteborgsområdet och andra storstadsregioner med bostadsbrist är det svårare att få förstahandskontrakt för den som inte har fast jobb. Och att få bolån för att köpa en lägenhet kommer inte på fråga. Joakim Broström anser att Skolverkets väntetider bromsar nya lärare som vill etablera sig på arbets- och bostadsmarknaden.
— Det är visserligen svårt att få fast lärarjobb i mina ämnen men med ett legg i näven skulle jag i alla fall vara i en bättre sits, säger han.
Lena Müller, förskollärare i Åre, har precis fått sin legitimation, tio månader efter examen.
Trots att hon tidigare vikarierat så mycket som förskollärare att hon fyllt sitt introduktionsår, tvingades hon jobba kvar på sin gamla barnskötartjänst — utan möjlighet att omförhandla lönen.
— Till slut gav de mig ett vikariat som förskollärare och några hundralappar för att få tyst på mig, säger hon.
Hon tjänar 25.000 kronor i månaden men räknar nu med att få mer.
Hennes fackliga ombud tycker att hon ska ha 29.000 i och med att hon har så lång erfarenhet — 30 år som barnskötare.
— Jag har förlorat mycket pengar på Skolverkets långa handläggningstider, säger Lena Müller.
— Till råga på allt ska de ha 1.500 kronor för att jag får skriva ut legitimationen själv på ett papper. Det känns inte så lyckat.
Både hon och Joakim Broström tycker att Skolverkets kösystem verkar galet. Det vore bättre om några handläggare tog hand om högen med nyexaminerade och betade av den så fort som möjligt. De mer svårbedömda fallen handlar ofta om lärare som redan har fast jobb, tror Joakim Broström.
— Jag har en ganska straightforward utbildning och det borde inte ta så lång tid att behandla mitt ärende. Allra enklast vore om lärosätet utfärdade legget samtidigt som man får sin examen, säger han.