Lärarfack, skolmyndigheter och olika intresseorganisationer är kritiska till att införa betyg i år 4. Endast Sveriges Kommuner och Landsting är positiva. Det visar en genomgång av remissvaren till den förra regeringens utredning.
Lärarfack, skolmyndigheter och olika intresseorganisationer är kritiska till att införa en ny betygsreform. Men oppositionen slår dövörat till. De är beredda att driva igenom betyg i årskurs 4 i riksdagen mot regeringens vilja.
Med undantag av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) så vill alla tunga skolinstanser först utvärdera konsekvenserna av den tidigare betygsreformen innan man ens funderar över betyg i yngre åldrar. Det visar en genomgång av remissvaren som webbtidningen Altinget gjort.
Lärarförbundet är bland annat oroliga över att den senaste betygsreformen, med betyg från årskurs 6, kan ha lett till att högpresterande elever gynnas på bekostnad av lågpresterande elever.
Sveriges Skolledarförbund, Skolverket och Skolinspektionen är tveksamma om tidigare betyg är gynnsamt för lärandet och ifall det leder till mer kunskap. Skolinspektionen konstaterar att forskningen är bristfällig. Och Arbetsmiljöverket är rädd för att en ny betygsreform bara späder på lärarnas stress och arbetsbelastning.
Vissa lärarhögskolor och pedagogiska institutioner, som exempelvis Uppsala, menar att man snarare borde återgå till den tidigare betygsordningen och ta bort betygen i årskurs 6 och 7.
SKL anger att betygen visserligen inte är likvärdiga men de vill ändå se betyg i årskurs 4 och 5.
Lärarnas Tidning träffade i förra veckan Christer Nylander (FP), vice ordförande i utbildningsutskottet, för en intervju. En av frågorna var då varför Folkpartiet, tillsammans med de andra allianspartierna, väljer att strida för bland annat betyg i årskurs 4. Han svarade då att han ända sedan 1990-talet arbetat för att förändra svensk skolpolitik och han var inte beredd att kasta in handsken nu.
– Vi vill fortsätta vara ett parti som står upp för kunskap. Att göra skolan bättre är mitt huvudansvar. Mitt uppdrag är att se hur samhället ser ut och vilka förändringar jag vill se där. Det är inte vårt ansvar att regeringens förslag går igenom riksdagen, sade han.
Lenita Jällhage