Staten och arbetsgivaren borde bidra till utbildningen, anser Per-Ola Valastig, som fortbildar sig till speciallärare.
Per-Ola Valastigär lärare i kärnämnen på en gymnasiesärskola i Trelleborg och deltar i Lärarlyftet för att bli behörig speciallärare.
— Jag jobbar heltid och läser på halvfart men får bara ledigt en dag i månaden för studier. Det räcker till en av de två dagar som vi har föreläsningar på högskolan, konstaterar han.
Han är kritisk till villkoren.
— Det finns ett skriande behov av fortbildning inom lärarkåren och från 2018 måste man vara speciallärare för att få undervisa inom gymnasiesärskolan. Men vi som läser vidare får sköta det helt på fritiden.
Ändå har du valt att plugga. Varför?
— Kanske borde jag ha sagt blankt nej för jag känner mig som en svartfot. I värsta fall blir jag ett exempel som arbetsgivaren kan peka på för att visa att det faktiskt går att fortbilda sig under de här villkoren, befarar Per-Ola Valastig.
Han är beredd att ta av sin fritid för att delta i Lärarlyftet men tycker att stat och arbetsgivare också måste bidra.
— Jag kräver inte allt på ett silverfat utan är beredd att satsa min egen tid. Men nu är villkoren så snåla att jag inte ens hinner gå på föreläsningarna.
Arbetsgivarens beskedär att Per-Ola Valastig får precis så mycket ledighet som statsbidraget täcker.
— Men det borde vara ett krav att också kommunen skjuter till resurser. Vi har ett jättebehov av speciallärare i Trelleborg så det borde ligga i kommunens intresse, tycker Per-Ola Valastig.
Men hittills har kommunen inte velat satsa egna pengar. Skälet är att man inte vet vilka lärarkategorier som behöver prioriteras.
— Vi vill satsa våra pengar där bristen på behöriga lärare är som störst. Vi håller på att bygga upp ett kompetensregister för att få en helhetsbild av det, förklarar Magnus Wikström, biträdande förvaltningschef på bildningsförvaltningen.
Men borde ni inte ha gjort den kartläggningen för länge sedan?
— Det har varit svårt eftersom hanteringen av lärarlegitimationerna har dragit ut på tiden. Många av våra lärareväntar fortfarande på sina legitimationer.
Kan ni inte redan nu se ett behov av fler behöriga speciallärare?
— Jag vågar inte uttala mig om enskilda utbildningar innan vi har helhetsbilden klar för oss, säger Magnus Wikström på Trelleborgs kommun.
Fotnot: Svartfot är en nedsättande benämning på strejkbrytare.
(Källa: Nationalencyklopedin)