Svenska skolelever trivs bättre i skolan än vad de gjort på 20 år. Samtidigt har stressen över skolarbetet ökat kraftigt, visar en rapport från Folkhälsomyndigheten.
Andelen barn som tycker att de trivs ”mycket bra” i skolan har ökat stadigt sedan mitten av 1980-talet. I år anger 17 procent av flickorna och 21 procent av killarna i 15-årsåldern att de gör det, i en studie från Folkhälsomyndigheten där 8 000 elever från omkring 400 skolor i landet deltagit. Siffran beskrivs som ”historiskt hög”.
Men bilden av skolan är samtidigt tudelad. Bland 13-åriga flickor är exempelvis nästan dubbelt så många stressade, 36 procent, jämfört med den föregående mätningen läsåret 2009/2010. Det kan exempelvis bero på att tidigare betyg införts sedan förra mätningen.
– Å ena sidan har trivseln ökat, man tycker bra om skolan och har en positiv bild av sina lärare, å andra sidan har stressen över skolarbetet ökat, säger Johanna Ahnquist, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
En stor majoritet anser att lärarna bryr sig om dem, att de accepterar dem som de är och att de kan lita på sina lärare. Andelen sjunker dock med elevernas ålder, mest tydligt vad gäller om de kan lita på sina lärare, där ca 90 procent av 11-åringarna uppger att de kan det, men knappt 70 procent av 15-åringarna.
Stressen ökar med åldern och bland 15-åringarna är 60 procent av flickorna och 34 procent av pojkarna stressade över skolarbetet, vilket är en ökning jämfört med förra mätningen men lägre än i början och mitten av 2000-talet.
När det gäller hälsan uppger de flesta barnen att de mår bra. Men även här är bilden spretig. Få rör på sig tillräckligt – även om andelen som tränar minst fyra gånger i veckan ökar – och de som tillbringar minst fyra timmar framför en skärm blir fler. Samtidigt minskar rökning, snusning och alkoholdrickande bland femtonåringarna.
– Internationellt sätt vad gäller levnadsvanorna, speciellt alkohol och tobak, ligger vi lågt. Det är en långsiktigt positiv trend, säger Johanna Ahnquist.
Många anger dock andra problem. Bland både pojkar och flickor i alla åldrar ökar sömnsvårigheter och bland femtonåriga flickor är andelen som angett att de har minst två psykiska eller somatiska problem i veckan, som nedstämdhet, huvudvärk och magont, ökat markant till 57 procent.
– Det är absolut en splittrad bild, men man kan uppleva att man mår bra och har en god hälsa, samtidigt som man upplever vissa psykosomatiska symptom, att man är stressad och så, säger Johanna Ahnquist.
Gustav Sjöholm/TT Lotta Holmström