Utbildningsutskottet ger i sitt betänkande bifall åt de flesta förslagen i Alliansens budgetmotion för 2015. Bland annat kommer regeringen behöva förbereda för införande av betyg i årskurs 4, vilket de är emot.
Utskottet avsätter i sitt betänkande om utbildning 10 miljoner för att utreda ett införande av betyg i år 4, sedan allianspartierna och Sverigedemokraterna ställt sig bakom detta, tvärt emot vad regeringspartierna och bland annat de båda lärarfacken vill. Ett beslut kommer däremot inte att fattas under 2015, vilket gör att de tidiga betygen i och med extravalet den 22 mars kan komma att bli en valfråga.
– Vi är fast övertygade om att betyg leder till ett tydligare fokus på kunskapskraven och att det även ger möjlighet att sätta in tidiga stödinsatser där det behövs, säger Christer Nylander, Folkpartiets skolpolitiske talesperson.
Finns det inte en risk för att det här blir pengar i sjön ifall ni inte vinner valet?
– Även om vi inte vinner valet finns en vinst i att titta på tidiga kunskapsmätningar. Det är klart att om man tar fram handledningar för betyg i år 4 och det sedan inte blir så kan pengarna delvis sägas hamna i sjön. Men större delen av 2015 kommer vi veta vilken regering vi har, säger Christer Nylander.
Alliansens förslag om ett lågstadielyft om nära 2 miljarder kronor får också bifall av utskottet. Regeringen hade en satsning i sin budget om 1,1 miljarder år 2015 och därefter 2 miljarder årligen för fler anställda i lågstadiet. Den stora skillnaden, förutom pengasumman år 2015, är att alliansförslaget ska lägga grunden för en 10-årig grundskola där förskoleklassen ändrar karaktär och blir ett första skolår. Även förskoleklassen ingår alltså i lågstadielyftet.
Hur pengarna ska fördelas är det däremot upp till huvudmännen att bestämma. Exempel som ges är mindre klasser, fler speciallärare, fler timmar i halvklass och fler lärare i klassrummet.
Även i förskolan och i fritidshemmen ska barngrupperna bli mindre, särskilt för de yngsta barnen. Ett stöd kommer att betalas ut till huvudmän som har små barngrupper eller som minskar sina barngrupper mycket. Men någon fast nivå är det inte tal om.
– Vi har inget förslag om att sätta fast ett tydligt riktmärke, utan fokus ligger på kvalitet. Exakt hur det ska ske får Skolverket utreda, säger Christer Nylander som menar att huvudsaken är att kommunerna inte drar in på sina egna satsningar när det statliga bidraget betalas ut.
Förslaget finansieras delvis genom att maxtaket i förskola och fritids höjs genom en indexering, vilket var regeringens förslag.
Både regeringen och Alliansen vill satsa på skolor i utanförskapsområden, men med lite olika metoder. Med en riksdagsmajoritet bakom sig är det alliansförslaget om satsningar på extra karriärtjänster i de här områdena som gäller. Totalt är det 175 extra förstelärartjänster i 40 skolor som ska tillsättas. Syftet är att rekryteringen till stor del ska ske genom nyrekrytering för att förstärka kompetensen på skolorna.
Karriärtjänstreformen byggs också ut totalt sett och kommer att omfatta 22 000 tjänster år 2018 enligt utskottets betänkande.
Ett anslag på 20 miljoner går till att förbereda för införandet av skriftliga ordningsomdömen samt till andra åtgärder som Skolverket kan vidta för att skapa en bättre studiero i högstadiet och gymnasieskolan. Det är ytterligare ett förslag som regeringen motsätter sig, men som den nu kan tvingas arbeta för att genomföra.
Här poängterar Christer Nylander att förslaget sträcker sig längre än ordningsomdömena, så blir de inte verklighet kan Skolverkets arbete ändå leda till andra satsningar för bättre studiero i skolan.
Fortbildningssatsningarna går på Alliansens linje. Även här förbereds för en 10-årig grundskola genom en särskild utbildningssatsning på förskollärare i förskoleklass som ska bli behöriga grundlärare. Eftersom det inte finns något beslut om en 10-årig grundskola tas satsningen fram i väntan på ett eventuellt framtida beslut.
– Det blir lite haltande när man har en budget och en annan regering, säger Christer Nylander.
Alliansens satsningar på Läslyftet och Förskolelyftet förlängs och ett Förskolechefslyft införs.
Jämfört med regeringens förslag förstärks satsningen på lovskola ytterligare. Men satsningen att även gymnasieelever ska få lovskola uteblir.
Beslut om betänkandet kommer att fattas i riksdagen på fredagen.
Lotta Holmström Mats Thorén