I helgens överenskommelse mellan regeringen och Allianspartierna pekas försvaret, pensionerna och energifrågor ut som tre samarbetsområden. Skolan lyser med sin frånvaro. - Vi saknar en diskussion om långsiktiga uppgörelser också om skolan, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Regeringen och Allianspartierna är överens om hur Sverige ska kunna styras av en minoritetsregering och få igenom budgeten. Därmed blir det inget extraval meddelade partiledarna för Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna vid en gemensam presskonferens på lördagen.
Beskedet kom endast några dagar innan regeringen förväntades utlysa nyval, som skulle hållits den 22 mars näst år.
- Det är ett styrkebesked för svensk demokrati, säger statsminister Stefan Löfven (S), till TT.
Han får medhåll av Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
- Det är utmärkt att politikerna nu tar sitt ansvar och ser till att landet kan styras, säger hon i ett uttalande.
Hon är dock missnöjd med att skolan inte nämns i överenskommelsen.
- Skolan är minst lika central för Sveriges framtid som de frågor som partierna pekat ut. Vi saknar därför en diskussion om långsiktiga uppgörelser också om skolan. Skolan får inte bli ett område med ständiga kursändringar, säger Johanna Jaara Åstrand.
Även Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman reagerar på frånvaron.
- Två frågor med akuta problem saknades helt — skolan och arbetet med migration och mot rasism. Det är förvånande. Inom skolans område borde det gå att få en samsyn, säger hon till TT.
Fortfarande är det Alliansens budget som gäller för 2015, men regeringen kan försöka få in mycket av sin politik i tilläggsbudgeten i april.
- Jag ser fram emot att regeringen då fullgör den satsning på lärares löner som man utlovat. Det är helt centralt för att locka de nya lärare som vi så väl behöver, säger Johanna Jaara Åstrand.
Mats Thorén