Varje år skadas nära 36.000 barn och ungdomar så allvarligt i förskolan eller skolan att de får uppsöka akuten. Flest skador inträffar i mellanstadiet. Pojkar är överrepresenterade i alla skolformer och alla åldersgrupper.
Fallolyckor är den vanligaste skadorsaken i grundskolan och förskolan. Flest skador inträffar i mellanstadiet, enligt en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Två av tre skador i förskolan är fallolyckor. De flesta skadorna på förskolan sker inomhus, framför allt före lunch och strax före hemgång. Skadorna inträffar oftast under lek. Nära hälften av ett- och tvååringarnas skador drabbar huvudet.
Ju äldre barnen blir desto oftare handlar det om idrott- och sportskador. Även rena slagsmål är en vanlig skadeorsak på mellan- och högstadiet.
Bland gymnasieelever berodde 12 procent av skadorna på att elever på yrkesprogram gjort sig illa på verktyg eller material. På gymnasiet och högstadiet blir också förgiftningar med läkemedel vanligare.
Pojkar är överrepresenterade i alla skolformer och alla åldersgrupper.
Sett bakåt i tiden minskar antalet barn som skadas i skolor, enligt MSB. Minskningen är störst i gymnasieskolan och minst i grundskolan. 2012 och 2013 har dock antalet skadade barn ökat i förskola och grundskola.
Varje år skadas 1.900 barn/elever på väg till eller från förskola/skola. I nära hälften av fallen rör det sig om cykelolyckor.
Skador där barnet behövt tandläkarvård är inte inräknade. Tandskador är dock en av de vanligaste skadetyperna bland barn.
Mats Thorén