Antalet nya lärare som uppger att de får ett introduktionsår har minskat rejält. Detta sammanfaller med att kravet på en introduktionsperiod för att få legitimation avskaffades den första juli.
Lärarförbundet undersöker varje år hur många nyexaminerade som uppger att de har fått en introduktionsperiod under sitt första år i yrket. De senaste tre åren har siffran legat runt 70 procent, förra vårterminen var den till exempel 68 procent. Men under höstterminen sjönk siffran plötsligt till 51 procent.
Lärarförbundet ser en direkt koppling mellan detta och det faktum att kravet på att nya lärare och förskollärare ska genomgå en introduktionsperiod för att få legitimation avskaffades den första juli.
– Därmed minskade trycket på arbetsgivarna. Tyvärr är detta precis vad vi hade förväntat oss, säger ombudsman Ann-Christin Larsson på Lärarförbundet.
Enligt skollagen är arbetsgivarna fortfarande skyldiga att ordna en introduktionsperiod för nya lärare och förskollärare.
Lärarförbundet vill inte ha tillbaka kravet på att nya lärare ska ha genomgått en introduktionsperiod för att få legitimation, eftersom lärarna inte ska få betala med försenade legitimationer för att arbetsgivarna har hanterat introduktionsåret dåligt.
– Men det vore bra om Skolinspektionen synade hur skolorna tar sitt ansvar. Det är ju ett brott mot skollagen att inte ordna en introduktionsperiod.
Enligt andra siffror i Lärarförbundets undersökning får nästan alla nya lärare och förskollärare en mentor. 92 procent svarar att de har fått en sådan, vilket är en ytterligare uppgång jämfört med tidigare.
– Det är mycket positivt. Men det räcker inte med att skolan pekar ut någon som mentor. Det måste också finnas en plan för hur introduktionen av nya lärare ska gå till, säger Ann-Christin Larsson.
Stefan Helte