Lärare tar inte bara hänsyn till elevernas kunskaper när de sätter betyg. Om eleven och läraren har en bra relation ökar möjligheten till högre betyg. Det visar Ilona Rinne i en avhandling som gjorts inom ramen för forskarskolan vid Göteborgs universitet.
Ilona Rinne har gått igenom 149 enskilda betygssamtal mellan gymnasielärare och elever, inspelade på video. I samtalen, som sker innan de definitiva betygen är satta, är det tydligt att lärarna har en välvillig inställning till eleverna och att de gärna vill sätta det betyg som eleverna förväntar sig eller säger att de vill ha.
Men under samtalet är det inte alltid elevernas prestationer sätts i relation till betygskriterierna. I stället använder lärarna ofta ord som ”jätteduktig” ”ambitiös” och ”intresserad”. Det här visar, enligt Ilona Rinne, hur svårt det är att tolka betygskriterierna.
Det faktum att lärare och elever möts i ett enskilt betygssamtal, vilket är vanligt i gymnasiet, kan i sig påverka betygssättningen eftersom det kan vara svårt för lärare att komma med ett negativt besked till någon man känner.
För elever som inte är kontaktsökande och som därmed enbart blir bedömda för sina faktiska prestationer, kan samtalet ha motsatt effekt för betygssättningen.
Att de medmänskliga aspekterna har så pass stor inverkan på hur betygen sätts är ett problem ur rättvisesynpunkt och äventyrar likvärdigheten, konstaterar Ilona Rinne.
Ulrika Sundström