Att skriva läsligt för hand är ett kunskapskrav i årskurs 3. Men i en värld full av tangentbord kommunicerar allt fler utan penna. I en ny undersökning uppger hälften att de aldrig skriver för hand när de håller kontakt med familj och vänner.
Tecknen är tydliga. I en värld där datorer, mobiltelefoner och surfplattor tagit över för handskriften en ständig kamp för sin överlevnad. Det är redan frivilligt att lära ut skrivstil i skolan medan det fortfarande är ett kunskapskrav för en elev i årskurs 3 att skriva läsligt för hand.
Men det märks att handskriften är på tillbakagång.
Hälften av de tillfrågade i en ny undersökning uppger att de aldrig använder sig av handskrivna brev eller kort för att hålla kontakt med sin familj eller sina vänner. I stället är det till exempel telefonsamtal, sms, mejl eller sociala medier som gäller. Enkäten är gjord av elektronikföretaget Samsung och det brittiska undersökningsföretaget Ipsos Mori.
Hans Presto, bildlärare och kalligraf, säger att människor har behov av en fungerande handstil. Han anser att det är viktigt att man tidigt i skolan lägger ner mer tid på skrivandet.
– Jag tycker inte att barn ska skriva sina uppsatser med skrivstil, men jag vill att de ska ha en effektiv och rationell handstil så att de kan anteckna snabbt och som man kan läsa, säger Hans Presto till TT.
I undersökningen tillfrågades 1.000 svenskar.
TT–Lärarnas tidning