Överskott på 20—50 procent om året. Utdelningar på över 22 miljoner kronor. Husinköp i Frankrike. Pilevallens skola och HVB-hem AB är en vinstaffär för ägaren och föreståndaren Leif Friis.
Företaget har drivit HVB-hem i Hörby kommun sedan 2000 och fick friskoletillstånd för årskurs 7—9 år 2007. Enligt hemsidan är målgruppen pojkar och flickor mellan 11 och 17 år med psykosociala problem, skol- och relationsproblem samt problematik av adhd- och aspergerkaraktär. Det finns plats för 11—12 barn.
Lärarnas tidning har läst de 13 årsredovisningarna från räkenskapsåren 2001—2013. Fram tonar bilden av en mycket lönsam affärsidé där Leif Friis har byggt upp sitt företag med hjälp av skattepengar från placerande kommuner.
Under de 13åren …
- har vinstmarginalen pendlat mellan 23 och 49 procent. Genomsnittet är 36 procent.
- har pengarna inledningsvis använts för att bygga upp soliditeten. Den har ökat från 33 procent 2001 till över 90 procent i dag.
- har pengarna också räckt till att köpa ett hus i Frankrike för 3,4 miljoner kronor för bolagets räkning. Det skedde 2006.
2001 gjordes ingen aktieutdelning. Men därefter har i snitt drygt en halv miljon om året delats ut fram till 2011. Året därpå bildade Leif Friis ett ägarbolag mellan sig själv och Pilevallen Vård och behandling — Le Mayon Holding AB. Enligt verksamhetsbeskivningen ska ägarbolaget, förutom vård, behandling och skola, bedriva värdepappersförvaltning och därmed förenlig verksamhet.
Mayon Holding fick 13 miljoner kronor 2012 och 4 miljoner 2013 i aktieutdelning från Pilevallen. Av det utdelades sammanlagt 2,3 miljoner vidare till Leif Friis.
Enligt Leif Friis beror lönsamheten på att Pilevallen har gott rykte och ger barnen en bra behandling.
— Alla pengar finns i företaget. Det är för att vi ska kunna ha samma kvalitet i behandlingen och skolan oavsett om vi har ett eller tio barn. Vi åker inte runt i Ferraribilar och har oss, säger han.
Men ni gör stora överskott. Är de ett tecken på att du får för bra betalt?
— Nej, det tycker jag inte. Vi ger enormt mycket tillbaka till barnen.