Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Krav på friskolors ägare: Erfarenhet och pengar

$
0
0

Erfarenhet, lämplighet och ekonomiska förutsättningar att driva skolan i minst fem år. Det är kraven som Ägarprövningsutredningen vill ställa på friskolors ledningar. Riskkapitalbolagens öde får vänta till nästa utredning.

Medborgarna förväntar sig att offentliga medel används till den skola, vård och omsorg de är avsedda för. Annars vill de inte betala skatt. Ungefär så motiverar Ägarprövningsutredningen sina förslag i det slutbetänkande – ”Krav på privata aktörer i välfärden” – som den särskilda utredaren Cristina Eriksson Stephanson lämnade till civilminister Ardalan Shekarabi på tisdagen. 
 
För att garantera att de som äger och driver fristående skolor och förskolor är seriösa och långsiktiga ska det i framtiden krävas insikt i och erfarenhet av verksamheten. Det betyder inte att samtliga ägare till en stor koncern måste kunna skola och skollagstiftning.
– Men kompetensen måste finnas i styrelsen, säger Cristina Eriksson Stephanson.
 
Utredningen har jämfört  tillståndsgivningen på skolan med andra områden, till exempel banksektorn och yrkestrafiken. Där får kontrollmyndigheterna får göra utdrag ur belastningsregistret och hämta information från Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. 
 
Inte heller i framtidens friskolor ska ledningen och ägarna få ha brott eller en misskött ekonomi i bagaget.
Den som söker tillstånd ska kunna visa att det finns långsiktiga ekonomiska förutsättningar att driva varje skolenhet som ansökan avser. Det gäller även vid tillsynen. Betänkandet anger fem år framåt som ett möjligt riktmärke. 
 
Men något tidskrav för hur länge varje ägare måste behålla en skola föreslås inte.
– Ägare måste kunna sälja och bytas ut. Det viktiga är att skolan kan klara en period av nedgång och att det inte kommer som en överraskning för någon om det måste ske en avveckling, säger Cristina Eriksson Stephanson.
 
Ett av Alliansen motiv för att tillsätta Ägarprövningsutredningen var att ta ställning till riskkapitalisternas vara eller inte vara i välfärden. Men den nuvarande regeringen lyfte ut riskkapitalbolagen efter överenskommelsen med Vänsterpartiet i höstas. De ska i stället ingå i den kommande vinstbegränsningsutredningen som tillsätts inom kort. 
– Vår utredning ger inte utrymme för att exkludera några ägar- och driftsformer. Inte om personerna är hela och rena och har insikt och erfarenhet, säger Cristina Eriksson Stephanson. 
 
Den utökade prövningen föreslås träda i kraft den 1 juli 2016. Den ska betalas med avgifter från dem som söker tillstånd och anmäler ändringar till Skolinspektionen och kommunerna. 
Karin Lindgren

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!