På onsdagen inleddes regeringens trepartsamtal om höjning av lärarlönerna. "Initialt är vi överens om att det här ska gå till lärare i hela skolsystemet", säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.
Under onsdagen träffade Helen Hellemark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, både fackens och arbetsgivarsidans företrädare, inom ramen för det som regeringen kallar en ”nationell samling för läraryrkets attraktivitet”.
Alla inblandade är efteråt förtegna om diskussionernas detaljer, men vissa utgångspunkter är de överens om, enligt Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande. En sådan är att satsningen ska innefatta lärare i hela skolsystemet, inte bara i grundskolan och gymnasieskolan, som regeringen tidigare föreslagit. I övrigt vill Jaara Åstrand inte kommentera innehållet i samtalen, eftersom de fortsätter den 11 mars.
– Det är ett högt tempo, en bra dialog och alla tar ansvar. Jag är optimistisk till att vi kommer överens, säger hon.
Ingela Gardner Sundström (M), ordförande för Sveriges kommuner och landstings (SKL) förhandlingsdelegation, var också nöjd med mötet.
–Det är bra att ministern kallade så pass tidigt, för det här är inte alldeles enkelt. Men det finns en öppenhet att diskutera och rätt frågor som togs upp, säger Ingela Gardner Sundström.
Vilken ingång som SKL hade i sakfrågorna vill inte Ingela Gardner Sundström heller berätta. Men en uppfattning som SKL tidigare haft är att det inte får bli generella lyft för samtliga i en yrkeskår.
– Om man ger alla lärare samma löneökning förrycker man ansvaret från parterna. Vi är väldigt noga med att det här inte får påverka den svenska modellen, säger Ingela Gardner Sundström.
Frågan om lärares lönelyft ska landa i ett förslag som skickas ut på remiss och sedan i en proposition, som läggs fram i riksdagen. De tre miljarderna finns med årligen i budgeten från 2016 och till mandatperiodens slut.
Det var inte bara lönefrågan som diskuterades på den nationella samlingen. Gustav Fridolin (MP) och Helen Hellemark Knutsson (S) skrev på Aftonbladet debatt samma dag, att de ”kommer också att se över lärares administrativa arbetsbörda, hur staten kan bistå huvudmännen för att säkerställa att lärarna får tid för sitt uppdrag, hur nya lärare får en bra introduktion i yrket och hur fler vägar kan öppnas in i läraryrket.”
Enikö Koch