Sandviken är en av tre kommuner som satsade extra på lärare i matte/NO. Skälet är konkurrens och lärarbrist.
— Vi kunde bara ta en grupp åt gången och valde dem för att de är svårrekryterade och vi ser konkurrensen från andra kommuner, förklarar Inger Norman, personalchef i Sandviken.
Lars-Håkan Bjurman, matematiklärare på Söderskolan, uppskattar lönelyftet på 500 kronor, utöver den generella höjningen som hela lärarkollektivet fick ta del av, 3 procent 2014.
— Visst kändes det som en extra morot, som att ens ansträngningar premierades, säger han.
Satsningar som lönelyft och mattelyft ger en ökad motivation och bättre samarbete kolleger och skolor emellan, tycker han. Enligt Lars-Håkan Bjurman har det blivit en positiv anda kring att gemensamt arbeta för att höja resultaten. Men han anser att lönelyftet inte borde vara förbehållet en grupp bara.
— Jag tycker att alla lärarlöner borde höjas generellt.
Lars-Håkan Bjurman har inte märkt av någon avundsjuka i kollegiet på grund av matematiklärarnas lyft.
Lärarförbundet i Sandviken har inget att anmärka på att en särskild lärargrupp får mer i lönekuvertet.
— Det finns ingen anledning att gå emot. Tillåts några lyfta tar de med den stora massan så småningom. Alla pengar som kommer in är bra för kollektivet, säger Lars Gottfridsson, vice ordförande för Lärarförbundet i Sandviken.
Just matematiklärare är det stor brist på, och dessutom är det fler med profilen ma/no som verkar lämna läraryrket och hitta jobb i andra branscher, enligt Lars Gottfridsson.
Nästa år kommer Sandviken att satsa på lärare i svenska som andraspråk. Skälet är detsamma, enligt personalchefen Ingrid Norman: ökad konkurrens.
— Det är en extremt svårrekryterad lärargrupp. De vi har vill vi behålla.