Riksinternaten förlorar sin särskilda ställning. Statsbidragen försvinner och skolorna får inte längre ta ut elevavgifter.
Riksinternaten Lundsbergs skola, Grennaskolan och Sigtuna humanistiska läroverk får samma villkor som vanliga friskolor, beslutade riksdagen under onsdagen. Det innebär slutet för de statsbidrag som riksinternaten får för att ta emot barn vars föräldrar arbetar utomlands. Fortsättningsvis får riksinternaten inte heller ta ut elevavgifter, något de har fått göra för att täcka de kostnader som inte täcks av statsbidrag eller av elevens hemkommun. Hädanefter får skolorna bara ta ut avgifter för internatboendet.
Riksinternaten infördes på 1970-talet för att täcka behovet av utbildning åt barn till det ökade antal svenskar som arbetade utomlands. Trots att fenomenet blivit vanligare sedan dess har skolorna tagit emot allt färre elever med utlandsarbetande föräldrar. I dag går barnen i stället på skolor utomlands eller på andra skolor i Sverige. Därför finns det inte längre ett behov av riksinternat, anser majoriteten i riksdagen. Ett annat argument för avskaffandet är att principen om en avgiftsfri skola ska genomsyra hela skolväsendet.
Den 1 januari 2016 avskaffas riksinternatens särskilda ställning och då får skolorna inte längre ta ut elevavgifter. Statsbidragen fasas ut fram till 2019. Endast Sverigedemokraterna röstade emot förslaget.