Det finns risker för snedfördelning när frivilliga skolor inför betyg i årskurs 4. Det gör försöket svårt att utvärdera, enligt Christina Cliffordson, betygsforskare och professor i pedagogik.
Upplägget med att skolorna frivilligt ska anmäla sig gör det svårt att utvärdera försöket med betyg från årskurs 4. Den varningen kommer från Christina Cliffordson vid Högskolan Väst.
— De skolor som kommer att delta är sannolikt de skolor där lärare och ledning redan är positiva till tidiga betyg, säger hon.
Resultatet av försöket kan då bli helt annorlunda än det skulle ha blivit med ett mer slumpmässigt urval av skolor. De deltagande skolorna kommer att anstränga sig för att visa hur bra det är med betyg i årskurs 4. Det riskerar att ge ett tillrättalagt underlag åt politikerna för deras fortsatta beslut, anser hon.
En annan möjlig källa till snedfördelning är att det främst blir skolor med relativt högpresterande elever som anmäler sig. Samtidigt är forskarna i detta sammanhang extra intresserade av de svagare eleverna, eftersom forskningen visar att de kan påverkas mer negativt än andra elever av betygen.
— Risken finns att de svagpresterande eleverna inte kommer att ingå i det här experimentet, säger Christina Cliffordson.
Hon tror att problemet med elevsammansättningen möjligen kan hanteras med exempelvis kontrollskolor eller jämförelser med nationella prov. Den i förväg positiva inställningen blir en svårare nöt att knäcka.
— Man borde ha börjat med att utvärdera betygen i årskurs 6 där alla elever får betyg. Där är förutsättningarna till forskning mycket bättre, säger Christina Cliffordson.