Skolledningar lappar och lagar för att försöka klara behörighets- och legitimationskraven. Men ofta saknas långsiktigheten. – Satsningarna räcker inte på långa vägar, säger Linda Zetterman, utredare på Skolinspektionen, som har intervjuat huvudmän, rektorer och förskolechefer.
Svårigheten att hitta lärare med rätt kvalifikationer finns i såväl storstadsområden som pendlings- och glesbygdskommuner. Särskilt svårt är det i de naturorienterade ämnena, teknik och moderna språk.
Det konstaterar Skolinspektionen i sin årsredovisning för 2014. Här redogör man för första gången för en undersökning där skolhuvudmän, rektorer och förskolechefer svarat på frågor om vad de gör för att se till att behöriga lärare och förskollärare används i undervisningen.
Många inventerar visserligen personalbehovet men av webbenkäten och intervjuerna framgår det att kartläggningarna brister i systematik.
Enligt Skolinspektionen är det ett problem att det görs så få strategiska och långsiktiga insatser för att klara lärarförsörjningen.
– Man gör vad man kan för att rekrytera och kompetensutveckla efter bästa förmåga men det behövs mer, mycket mer. Det är stora siffror vi talar om, säger utredaren Linda Zetterman.
Skolinspektionen kommer med en rapport om lärarförsörjningen, med slutsatser om vad som bör göras, i dagarna. I mars kommer också en rapport om tillgången på kompetent studie- och yrkesvägledning utifrån samma undersökning. Även här finns stora brister.
Karin Lindgren