Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Livet tar plats på scenen

$
0
0

Jonas Fröberg skrev pjäs ihop med elever om deras innersta tankar

Svarta väggar, täckta fönster, stängda dörrar — teaterrummet är avskalat och pjäsen är stöpt i en enkel form. Det är bara skolungdomarnas tankar och ord som får lov att ta plats på scenen i pjäsen »F for life«. Som publik befinner man sig så nära skådespelarna, på Folkteatern i Göteborg, att salong och scen nästan blir ett. Man kommer inte undan de laddade orden som studsar emot en:

»Farsan sviker. Morsan jobbig. Kuratorn anmäler en om man berättar. Lärarna utbrända. De orkar i alla fall inte. Och jag själv orkar inte. Vem ska då orka? … orka med mig?«

Man håller andan när förortseleven ­Mary­ams känslor blottläggs. Först känns det lite märkligt att den 40-årige Jonas Fröberg förkroppsligar henne på scenen. Men efter en stund tänker man inte på det.

Eleven Maryam är i pjäsen en symbios av flera elevers röster — en fiktiv karaktär — som blir deras språkrör. Pjäsen fokuserar på hur förortselever med olika bakgrund upplever livet i och utanför skolan. Och vad som händer efteråt om man misslyckats.

Efter repetitionerna av pjäsen slår vi oss ned på ett kafé. Skådespelaren Jonas Fröberg berättar att det tagit åtta år för »F for life« att växa fram.

Allt började i ett makt- och demokratiprojekt som han drog i gång med elever på Burgårdens gymnasium i Göteborg. Bara att skapa en gruppkänsla bland gymnasieeleverna var svårt och tog ett helt år:

— Det fanns grupper i klassen som inte ens vågade säga hej till varandra, förklarar Jonas Fröberg.

Projektet väckte starka känslor hos eleverna men det slutade med att många delade med sig av sina innersta tankar om livet i skolan. Eleverna skrev om kärlek, maktstrukturer i klassen, skolk, utanförskap, svek från lärare, andra vuxna och kamrater. Men även om vänskap.

De beskrev en hård förortsmiljö som de samtidigt försvarade. Allt utmynnade i en bok med ungdomarnas dikter. Jonas Fröberg skrev även en kursbok om hur lärare kan ­arbeta för att nå skoltrötta elever. Klassen som deltog i projektet var en av de fyra klasser som gick ut med bäst betygsutveckling från de kommunala gymnasierna i Göteborg.

Fem elever, däribland före detta eleven Ariana Gecaj, arbetade sedan vidare med den skol- och samhällskritiska pjäsen »F for life« tillsammans med Jonas Fröberg. I dag finns bara Ariana Gecaj kvar med Jonas Fröberg på scenen och som medförfattare.

— Många har hittat jobb och det kräver mycket energi att gå tillbaka till sig själv och de känslor man hade i skolan. De vill lämna den tiden bakom sig även om de stöttar detta, förklarar Ariana som sitter med och fikar.

Pjäsen har nu haft premiär i Göteborg och ska under 2016 ut på turné i landet. Efter föreställningarna ingår samtal kring pjäsen.

— Samtalen är väldigt viktiga. Elever, ­lärare och andra som ser pjäsen behöver tid att diskutera om de håller med om den bild som vi målar upp av skolan eller om de tycker att vi är ute och cyklar, säger Jonas Fröberg.

Lenita Jällhage

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>