Var tredje tjej eller kille mellan 10 och 16 år har någon gång kränkts på nätet, enligt Friends. Värst drabbade är flickor. Bland pojkar sker det framförallt via spel på nätet. För Arvid, 17, gick mobbningen så långt att han behövde få skyddad identitet.
Trots återkommande löften från såväl politiskt håll som skolvärlden är det nästan exakt lika stor andel barn som utsatts för kränkningar och mobbning som i förra årets Friendsrapport. 36 procent av flickorna (37 förra året) uppger att de drabbats. Bland pojkarna handlar det om 27 procent.
– Frågan är mer uppmärksammad än tidigare, men kränkningarna tas inte på tillräckligt stort allvar, säger Friends generalsekreterare Lars Arrhenius.
De drabbade uppger att sårande eller elaka meddelanden är den vanligaste formen av kränkning. Sju procent av flickorna respektive åtta procent av killarna uppger att någon lagt upp en bild eller spridit en film på dem mot deras vilja.
– Det som förändrats med nätet är att mobbningen blir ännu mer påfrestande. Det stannar inte i exempelvis i skolan. De som är utsatta får en ännu hårdare psykisk press och mår väldigt dåligt. Sedan upplever man också en rädsla över att det ska spridas, säger Lars Arrhenius.
I undersökningen framkommer en skillnad. För flickorna sker kränkningarna oftast via appen Kik som används för att chatta, och på fotobloggen Instagram. Bland pojkarna som drabbats har 30 procent utsatts när de spelar, exempelvis Minecraft, Counter Strike eller World of Warcraft.
Ett av problemen som lyfts i rapporten är just hoten inom spelvärlden. En person som drabbats är Arvid i sitt jobb som administratör på en spelsajt. För honom blev situationen så allvarlig att han tvingades polisanmäla och leva under skyddad identitet under en period.
– Det är väldigt interaktivt och många som pratar med varandra samtidigt som man spelar. Jag är också politiskt aktiv och de var ute efter att provocera och var hotfulla. Det var hot mot min familj att de och jag skulle avrättas, berättar han.
Arvid arbetar nu själv aktivt mot mobbning men kan se hur hot och trakasserier i högsta grad finns bland dem som spelar.
– Det är många äldre spelare som kränker de yngre. Det är vardag, säger han.
I princip ingen av de tillfrågade säger att de gått vidare och polisanmält kränkningarna. 21 procent av pojkarna och 9 procent av flickorna uppger också att de inte berättat för någon att de utsatts för mobbning.
Totalt deltog 1.041 barn och unga i åldern 10–16 år i undersökningen. Alla har kunnat vara anonyma.
TT-Lärarnas tidning