En av fyra lärare har gett barn receptbelagd medicin det senaste året, visar Lärarnas tidnings undersökning. Många är kritiska och alla får inte lämplig utbildning.
Det handlar ofta om mediciner vid exempelvis astma, olika former av allergier samt diabetes, epilepsi och bokstavsdiagnoser. I vissa fall måste medicin ges akut vid en allergichock efter ett getingstick eller vid nötallergi, då de här tillstånden kan vara livshotande.
Av drygt tusen tillfrågade anser nästan hälften (47 procent) att det är okej att de åläggs av rektorn att ge receptbelagda mediciner till elever/barn. Men nästan lika många (44 procent) anser att det är fel.
En klar majoritet av lärarna och fritidspedagogerna är mer kritiska jämfört med förskollärare och speciallärare/specialpedagoger som är något mer positiva till att ge medicin.
– Vi har allt fler medlemmar som hör av sig till oss och signalerar en oro kring detta, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.
– Huvudmännen måste följa de regler som finns och också titta på hela arbetssituationen för den anställda så att detta kan ske på ett säkert sätt.
Av de som gett barn/elever receptbelagd medicin anser nästan en av fem att de inte fått tillräcklig information eller utbildning om barnets/elevens hälsotillstånd och medicin. Men det skiljer sig tydligt mellan yrkesgrupperna. Nästan var tredje grundskollärare menar att det brister i utbildningen medan bara drygt en av tio förskollärare upplever det.
Lärarförbundets förbundsjurist Kirsi Piispanen anser att det är oroväckande:
– Även om eleven kan ta hand om sin sjukdom med stöd av föräldrarna hemma, handlar det inte med automatik om egenvård när samma sak ska ske i skolmiljö, med stöd av exempelvis en lärare. Det måste noga bedömas från fall till fall, säger hon.
Det är inte säkert att det är läraren som ske ge vården utan det kan behövas extra resurser, poängterar hon. På Skolinspektionen finns ett antal fall där föräldrar anmält kommuner, lärare eller rektorer för att de upplevt brister kring barnens medicinering.
På Astma- och allergiförbundet konstaterar ordförande Maritha Sedvallson, som själv är lärare, att det är ett stort ansvar för lärare och annan skolpersonal att ge barn medicin. Allt fler barn har i dag svåra allergier och läkemedel skrivs ut i större omfattning än tidigare.
– Det händer tyvärr olyckor som leder till att elever får åka ambulans till sjukhus. Det är därför viktigt att det finns akutplaner på skolor och att vikarier är informerade. Annars bli det jätteosäkert för både elever och lärare, säger hon.
Kunskapen om hur man möter elever som behöver hjälp med sin medicinering kan variera kraftigt beroende på var man bor i landet, enligt Maritha Sedvallson. I vissa landsting finns det utbildade sjuksköterskor som arbetar som allergikonsulenter men det finns ingen motsvarighet när det gäller diabetes. Konsulenterna hjälper både föräldrar och personal på många skolor. På andra håll är kunskapen låg.
Alltför mycket ansvar lastas då över på föräldrarna till de barn som behöver hjälp, anser Maritha Sedvallson.