Skolor med lägst betygsresultat är ofta de som tar emot flest nyanlända, enligt SVT Västnytt. Det riskerar att sänka resultaten ytterligare.
Nyanlända bosätter sig ofta i områden där andelen invandrare redan är hög. Det medför att nyanlända barn ofta hamnar på skolor där andelen elever med ett annat modersmål än svenska redan är hög. Ofta visar samma skolor också upp mycket låga betygsresultat.
Av de tio skolor i landet som hade lägst betygsresultat förra året hade alla utom en en andel elever med invandrarbakgrund som låg mellan 80 och 99 procent, enligt SVT Västnytts undersökning.
Sjumilaskolan och Torslandaskolan, två kommunala skolor i samma stadsdel i Göteborg, illustrerar problembilden. På Sjumilaskolan har 98 procent av eleverna utländsk bakgrund. Skolan har 500 elever och tog emot 83 nyanlända förra året. På Torslandaskolan har nästan alla elever helsvensk bakgrund. Där går 520 elever. Skolan tog emot fyra nyanlända 2014.
På Torslandaskolan fick alla nior gymnasiebehörighet förra året. På Sjumilaskolan fick runt hälften behörighet.
Antalet nyanlända flyktingar förväntas öka i år, enligt prognoser. Det riskerar att öka segregationen ytterligare.
– Det är chockerande att se hur långt det har gått. Den likvärdighet som vi såg inom den svenska skolan under flera decennier, från 60-talet och framåt har försvunnit i dag, säger Jonas Lindbäck vid Göteborgs universitet till SVT Västnytt.